Foie gras - co to za danie?
Już 4500 lat temu starożytni Egipcjanie odkryli doskonały smak wątróbek drobiowych. Zaczęli nawet dokarmiać ptaki różnymi smakołykami, między innymi figami, aby zyskać lżejszą konsystencję i delikatniejszy smak.
W obecnych czasach największym producentem foie gras jest Belgia, Francja. Hiszpania, Węgry i Bułgaria. W Polsce produkcja tego pasztetu jest zakazana od 1999 roku, jednak możliwy jest import i sprzedaż. Dozwolona jest także produkcja ekologiczna, której hodowla znajduje się m.in. w Inowrocławiu.
Produkcja nieekologiczna wiąże się z ogromnym cierpieniem i bólem zwierząt. Kaczki i gęsi kilka razy dziennie są przymusowo karmione, przede wszystkim kukurydzą, przy pomocy metalowej rury, którą pokarm jest wprowadzany prosto do żołądka. W ciągu kilku sekund ptak otrzymuje wielkie ilości jedzenia, a na skutek takiego karmienia jego wątroba powiększa się nawet do 10 razy.
Foie gras - gdzie kupić
Domowe foie gras wymaga wielu składników i sporo wolnego czasu, ponieważ potrawa ta jest pracochłonna. Bez problemu zakupimy ją jednak w większych supermarketach lub sklepach z żywnością orientalną.
Pasztet strasburski można dostać również w luksusowych sklepach z delikatesami przez Internet. Warto pamiętać, że dobrze jest wybrać foie gras ze składnikami ekologicznego pochodzenia, od kaczek i gęsi karmionych naturalnie.
Ceny foie gras nie są niskie, zaczynają się od 130 zł za 100 g. Dobrze jest przeczytać i porównywać składy, by kupić najlepszy pasztet, dorównujący smakiem prawdziwemu francuskiemu foie gras.
Foie gras - przepis
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:
1. Wątróbki obieramy z błon, a następnie moczymy w mleku przez całą noc.
2. W następnym kroku smażymy je na maśle.
3. Słoninę (150 g), pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, resztę kroimy na plasterki, którymi wykładamy dno garnka.
4. Wkładamy do niego wątróbkę i pokrojone wcześniej składniki. Zalewamy bulionem.
5. Składniki gotujemy przez mniej więcej 45 minut. Po tym czasie pasztet studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.
6. Przyprawiamy, dokładnie mieszamy i rozkładamy do małych foremek na pasztet. Takie domowe foie gras pieczemy w 200 stopniach C przez około 25 minut. Gotowe.
Smacznego!
Pasztet strasburski może być rewelacyjnym dodatkiem do dania głównego. Dobrym pomysłem jest stek z polędwicy na toście francuskim ze smażonym foie gras, dodatkowo z konfiturą cebulowo - malinową.
Danie to możemy przyrządzić samodzielnie: wystarczy pokroić 2 czerwone cebule w piórka i usmażyć je do miękkości na maśle. Następnie dodajemy szklankę malin i zalewamy całość 1/3 szklanki półsłodkiego wina. Wszystko razem przyprawiamy szczyptą cukru, łyżką octu, solą i czarnym pieprzem. Gotowe!