Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

Foie gras inaczej pasztet strasburski jest przyrządzany ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Jest to tradycyjne danie świąteczne kuchni francuskiej i jednocześnie jedna z najdroższych potraw tej kuchni. Danie to serwowane jest na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji, jednak oprócz swoich zwolenników ma także zdecydowanych przeciwników, głównie za sprawą metod hodowli zwierząt. Jak zrobić taki pasztet? Oto nasz przepis!
Ewa Rosiecka

Foie gras - co to za danie?

Już 4500 lat temu starożytni Egipcjanie odkryli doskonały smak wątróbek drobiowych. Zaczęli nawet dokarmiać ptaki różnymi smakołykami, między innymi figami, aby zyskać lżejszą konsystencję i delikatniejszy smak.

W obecnych czasach największym producentem foie gras jest Belgia, Francja. Hiszpania, Węgry i Bułgaria. W Polsce produkcja tego pasztetu jest zakazana od 1999 roku, jednak możliwy jest import i sprzedaż. Dozwolona jest także produkcja ekologiczna, której hodowla znajduje się m.in. w Inowrocławiu.

Produkcja nieekologiczna wiąże się z ogromnym cierpieniem i bólem zwierząt. Kaczki i gęsi kilka razy dziennie są przymusowo karmione, przede wszystkim kukurydzą, przy pomocy metalowej rury, którą pokarm jest wprowadzany prosto do żołądka. W ciągu kilku sekund ptak otrzymuje wielkie ilości jedzenia, a na skutek takiego karmienia jego wątroba powiększa się nawet do 10 razy.

Foie gras - gdzie kupić

Domowe foie gras wymaga wielu składników i sporo wolnego czasu, ponieważ potrawa ta jest pracochłonna. Bez problemu zakupimy ją jednak w większych supermarketach lub sklepach z żywnością orientalną.

Pasztet strasburski można dostać również w luksusowych sklepach z delikatesami przez Internet. Warto pamiętać, że dobrze jest wybrać foie gras ze składnikami ekologicznego pochodzenia, od kaczek i gęsi karmionych naturalnie.

Ceny foie gras nie są niskie, zaczynają się od 130 zł za 100 g. Dobrze jest przeczytać i porównywać składy, by kupić najlepszy pasztet, dorównujący smakiem prawdziwemu francuskiemu foie gras.

Foie gras - przepis

Potrzebne składniki:

                        Sposób wykonania:

                        1. Wątróbki obieramy z błon, a następnie moczymy w mleku przez całą noc.

                        2. W następnym kroku smażymy je na maśle.

                        3. Słoninę (150 g), pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, resztę kroimy na plasterki, którymi wykładamy dno garnka.

                        4. Wkładamy do niego wątróbkę i pokrojone wcześniej składniki. Zalewamy bulionem.

                        5. Składniki gotujemy przez mniej więcej 45 minut. Po tym czasie pasztet studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.

                        6. Przyprawiamy, dokładnie mieszamy i rozkładamy do małych foremek na pasztet. Takie domowe foie gras pieczemy w 200 stopniach C przez około 25 minut. Gotowe.

                        Smacznego!

                        Pasztet strasburski może być rewelacyjnym dodatkiem do dania głównego. Dobrym pomysłem jest stek z polędwicy na toście francuskim ze smażonym foie gras, dodatkowo z konfiturą cebulowo - malinową.

                        Danie to możemy przyrządzić samodzielnie: wystarczy pokroić 2 czerwone cebule w piórka i usmażyć je do miękkości na maśle. Następnie dodajemy szklankę malin i zalewamy całość 1/3 szklanki półsłodkiego wina. Wszystko razem przyprawiamy szczyptą cukru, łyżką octu, solą i czarnym pieprzem. Gotowe!

                        Wybrane dla Ciebie
                        Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
                        Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
                        Diety cud nie działają. Działa…
                        Diety cud nie działają. Działa…
                        Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
                        Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
                        Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
                        Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
                        Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
                        Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
                        Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
                        Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
                        Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
                        Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
                        Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
                        Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
                        Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
                        Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
                        Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
                        Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
                        Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
                        Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
                        Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
                        Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
                        ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥