Eko trendy, które będą rządzić w 2020 roku
Zainteresowanie ekologią i kondycją planety stale rośnie. Dzieje się tak m.in. za sprawą licznych publikacji naukowych oraz medialnych kampanii informacyjnych, dzięki którym świadomość na temat problemów ekologicznych zwiększa się. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób działa na korzyść środowiska i stara się żyć w zgodzie w naturą. Co przyniesie 2020 rok i które eko trendy zyskają na znaczeniu?
Magdalena Białousz
Trend nr 5 – roślinne alternatywy na talerzuPrzemysłowa hodowla to szereg negatywnych skutków dla środowiska – tak twierdzą naukowcy i specjaliści zajmujący się sprawami klimatycznymi. Związane z nią problemy to m.in. emisja gazów cieplarnianych, zanieczyszczenie wód czy nadmierne zużywanie paliwa i żywności. Mimo że roślinna dieta święci triumfy od dłuższego czasu, rok 2020 zdecydowanie będzie należał do wymyślnych kompozycji warzywnych na talerzach, przypominających smakiem i wyglądem doskonałe dania typu fine dining (misternie przygotowywane propozycje, zazwyczaj degustacyjne, cechujące się fantastyczną techniką podania i nietuzinkowym połączeniem smaków). Coraz więcej osób dostrzega bowiem, że dieta roślinna przynosi nie tylko korzyści środowiskowe, ale również może stanowić smaczną i przede wszystkim zdrową alternatywę dla potraw bazujących na mięsnych składnikach.
***
Rok 2020 bez wątpienia wyznaczy nowe trendy w dbaniu o środowisko. Świadczą o tym przede wszystkim wzrost świadomości i chęć zadbania o otoczenie. Zmiany zachodzą także na innych płaszczyznach. Nie sposób nie wspomnieć o jeszcze do niedawna raczkującej, a dziś stawiającej coraz śmielsze kroki modzie na materiały pochodzenia roślinnego – w tej dziedzinie na wyróżnienie zasługuje chociażby pinatex (skóra z liści ananasa autorstwa Carmen Hijosy) czy materiał bazujący na… wytłoczynach z jabłek!