Dlaczego właściwe jedzenie pomaga walczyć ze stresem?

Czy można mówić o zagrożeniach wynikających z oddziaływania stresu, skoro go nie widać. Wielokrotnie bagatelizowany przez lekarzy i specjalistów... A to właśnie stres jest odpowiedzialny za złe samopoczucie i pogarszający się stan zdrowia człowieka. Czyżby stres był cichym zabójcą?
image
Agnieszka Boryna

Czy można mówić o zagrożeniach wynikających z oddziaływania stresu, skoro go nie widać. Wielokrotnie bagatelizowany przez lekarzy i specjalistów... A to właśnie stres jest odpowiedzialny za złe samopoczucie i pogarszający się stan zdrowia człowieka. Czyżby stres był cichym zabójcą?

Psychologia definiuje stres jako dynamicznie zmieniającą się sytuację, powodującą brak równowagi psychicznej i fizycznej, jako wypadkową możliwości jednostki a sytuacji w jakiej owa jednostka została postawiona. Tłumacząc: osoba staje w obliczu sytuacji, która ją przerosła i uniemożliwia znalezienie rozwiązania danego problemu. Jest to ogromne uproszczenie, jednak stres, aby mógł wywołać negatywne efekty, musi oddziaływać długofalowo. I tak się dzieje m.in. u pracowników dużych korporacji, osób będących na odpowiedzialnych i kierowniczych stanowiskach.

A co ma do tego jedzenie? Czy właściwie dobrane produkty mogą złagodzić skutki stresu? Mogą. Jednak by zrozumieć czemu tak się dzieje, należy wyjaśnić, czym jest stres oksydacyjny i co kryje się pod pojęciem wolnych rodników i antyoksydantów.

Zacznijmy od początku. Wolny rodnik jest związkiem, który powstaje w organizmie bez przerwy. Wolny rodnik to atom tlenu, któremu pod wpływem różnych czynników (o tym dalej) zostaje przerwane wiązanie i w ten sposób atom tlenu traci jeden elektron. Natura nie znosi próżni i dlatego wolny rodnik krąży po organizmie w poszukiwaniu brakującego elektronu. Kiedy już go znajdzie, staje się prawidłowym atomem tlenu. Natomiast ograbiony atom staje się wolnym rodnikiem. I tak w kółko. Wolne rodniki uszkadzają białka, DNA, lipidy błon komórkowych. To one właśnie odpowiadają za procesy chorobotwórcze, w tym nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, miażdżycę, osłabienie odporności, starzenie się organizmu. Oczywiście proces starzenia jest nieunikniony, ale nie powinien on przebiegać zbyt szybko i gwałtownie. Wolne rodnik powstają na skutek wielu różnych czynników:  metabolizmu, promieniowania jonizującego, stresu, przemęczenia, zanieczyszczenia środowiska, nikotyny, alkoholu, niewłaściwej diety, pestycydów i konserwantów z żywności, chorób i stanów zapalnych.

Czy produkcję wolnych rodników można okiełznać? Można i należy to robić. Oczywiście nie na wszystko mamy wpływ ale na szczęście na większość czynników tak. Związkami, które unieszkodliwiają wolne rodniki są antyoksydanty. Przeciwstawiają się one reakcji utleniania w bardzo prosty sposób. Altruistyczne antyoksydanty, dobrowolnie oddają wolnemu rodnikowi brakujący elektron. Po oddaniu elektronu stają się neutralną cząsteczką, która zostaje wydalona z organizmu. Jeżeli w organizmie jest nadmiar wolnych rodników a niedobór antyoksydantów mówimy o stresie oksydacyjnym.

Jak zapobiegać takiej sytuacji? Dosyć prosto. Po pierwsze należy dostarczyć organizmowi pożywienie bogate w antyoksydanty a wykluczyć żywność przetworzoną. Idealnym źródłem antyoksydantów są: warzywa i owoce będące źródłem witamin i minerałów. Idealnym źródłem witaminy C są: porzeczki, papryka, brukselka, chrzan, truskawki, cytrusy. Optymalnym źródłem witaminy E, która chroni błony lipidowe są: tłuszcze roślinne, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, migdały, halibut, dorsz, mleko, kasza. Należy pamiętać, że właściwości przeciw utleniające to nie tylko witaminy i minerały ale również: karotenoidy (likopen, zeaksantyna, luteina), flawonoidy. Doskonałym źródłem karotenoidów są: szpinak, jarmuż, pomidory oraz żółte i pomarańczowe warzywa i owoce. Flawonoidy z kolei znajdziemy w aronii, dzikiej róży, czarnej porzeczce, borówce amerykańskiej i żurawinie.

Pamiętajmy, aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło 5 porcji warzyw i 2 porcji owoców. Najbardziej wartościowe przeciwutleniacze znajdują się w nieprzetworzonych termicznie produktach. Nie należy również ograniczać się do określonej grupy produktów. Najważniejsza jest różnorodność i bogactwo kolorów na talerzu. Wszystkie rodzaje warzyw i owoców zawierają optymalną zawartość nie tylko antyoksydantów ale również niezbędnych składników odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich układów całego organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟