Dlaczego warto karmić piersią
Mleko matki jest najlepszym pożywieniem dla dziecka, ponieważ pokarm matki najlepiej odpowiada potrzebom dziecka, jest dostosowany do możliwości trawiennych malucha i tak skomponowany, by jego rozwój przebiegał prawidłowo.
Karmienie piersią buduje niepowtarzalną więź między matką i dzieckiem. Matka daje dziecku naturalny pokarm, uwagę, ciepło swojego ciała, bezpieczeństwo. Dla dziecka, które po porodzie znalazło się w obcym, nieznanym świecie, mama, jej zapach, pokarm, ciepło stanowią azyl, który w naturalny sposób rozumie.
Pokarm matki ma niepowtarzalny skład, który zmienia się wraz ze wzrostem dziecka. Zawarte w nim żelazo, tłuszcze i cukier są dostosowane do potrzeb rozwoju mózgu i centralnego układu nerwowego noworodka i niemowlęcia.
Zawiera specjalne hormony wzrostu i przeciwciała, które chronią niedojrzały układ odpornościowy. Ma zawsze prawidłowy skład i odpowiednią temperaturę, mama ma go zawsze przy sobie, nie musi sterylizować butelek i smoczków oszczędzając energię i pieniądze.
Dziecko długo karmione (np. do 2 do 2,5 lat) odnosi największe korzyści fizyczne, rozwojowe i emocjonalne.
Wyłączne karmienie piersią powinno być do 6 miesiąca, później należy płynnie przejść od wyłącznego karmienia piersią do uzupełnienia mlecznej diety innymi produktami.
Ilość mleka z czasem się zmniejsza, ale jego jakość ulega poprawie, ilość ciał odpornościowych rośnie, skład mleka modyfikuje się optymalnie do potrzeb starszego dziecka.
Ponieważ początki karmienia bywają trudne, co wynika z braku doświadczenia i fizjologii kobiet, warto zaopatrzyć się w dzienniczek karmienia maluszka. Znajdą się tam porady dla początkujących mam, siatki centylowe oraz rubryki, gdzie można zapisać czas karmienia i zaznaczyć, z której piersi jadło dziecko.
Źródł: informcja prasa Katarzyna Pawłowska, www.brioko.pl