Dieta obniżająca ciśnienie
W nadciśnieniu tętniczym dieta stanowi uzupełnienie terapii farmakologicznej.
- Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas. – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz. Co więc można jeść, a jakich produktów należy unikać?
Zakazane:
- Nadmierne spożywanie soli jest zdecydowanie jednym z najważniejszych czynników, które przyczyniają się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Również jeśli pacjent ma już nadciśnienie tętnicze duże spożycie soli kuchennej pogarsza przebieg choroby i sprzyja powstaniu tak zwanej oporności nadciśnienia tętniczego na prowadzoną terapię. Zdecydowanie każdy chory, bez względu na wiek, powinien ograniczać spożycie soli kuchennej do jednej, małej łyżeczki dziennie. – potwierdza prof. Januszewicz.
Kawa i herbata
- Używki to pojęcie, które należy podzielić na dwa rodzaje - na te, które wpływają na ciśnienie tętnicze, nasilając je i na te, których wpływu na ciśnienie nie udowodniono. Papierosy i alkohol zdecydowanie nasilają ciężkość nadciśnienia tętniczego, ale również wpływają na jego powstanie. Nawet jednorazowe wypalenie papierosa powoduje istotny, duży wzrost ciśnienia. Z kolei inne używki, jak na przykład kawa czy mocna herbata wypita w różnych ilościach czy postaciach, z reguły nie powodują wzrostu ciśnienia tętniczego. Nie mamy dowodów na to, że sprzyjają one rozwojowi choroby. - wyjaśnia prof. Januszewicz.
Zalecane:
Dieta dla osób z nadciśnieniem tętniczym niczym nie różni się od znanych zasad zdrowego żywienia. Stosując ją, dbamy o zdrowie, zyskujemy lepsze samopoczucie i odpowiednią masę ciała.
Źródło: informacja prasowa Katarzyna Organek