Czy mięso jest męskie?

Choroby układu krążenia zajmują pierwsze miejsce pod względem przyczyny zgonów w Polsce. Niektórzy specjaliści zwracają uwagę, że im więcej tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie, tym większe ryzyko rozwoju choroby serca. Ich zdaniem zastąpienie białka zwierzęcego białkiem sojowym wyraźnie obniża poziom cholesterolu. Polacy jednak robią to raczej powoli i z dużą niechęcią. Podświadomość czy zew krwi?
image
Monika Szymanowska

Naukowcy biją na alarm, że spożywanie pokarmów odzwierzęcych, zwłaszcza tłuszczów, to pomaganie największym cywilizacyjnym zabójcom – chorobom układu krążenia. Zdania są jednak podzielone. Nie wykazano prostego przełożenia pomiędzy jedzeniem mięsa a zawałem czy udarem. Nie ma też stuprocentowych dowodów na to, że epizody kardiologiczne, częstsze u mężczyzn, wynikają właśnie z mięsnej diety. A jednak w pewnych kręgach mięso nadal uważa się za… atrybut męskości.

Mięso dla mężczyzn?

Opinie takie ukształtowała (wybiórczo zresztą) historia ludzkości. Kultura. Tradycja. Mimowolnie tym czynnikom ulegamy, tworząc kolejne mity i podtrzymując je. Mamy żywotny południowy kult temperamentnych macho, mamy walki byków, mamy społeczeństwa bazujące do dziś na myślistwie – zwłaszcza w najzimniejszych rejonach świata… A na polowanie zwykle chodzi mężczyzna.

Potwierdzają to najnowsze badania Briana Wansinka z Cornell University Food and Brand - w trakcie analizy wyników okazało się, że mięso budzi najwięcej skojarzeń z siłą i męskością, podczas gdy warzywa są kojarzone z cechami kobiecymi.

Pokutują też schematy myślowe, np. związane z pracą fizyczną czy aktywnością sportową. W polskiej rodzinie ojciec górnik czy syn koszykarz zawsze dostawał największy kotlet. Dzisiejszy kulturysta amator nie bardzo wierzy, że zbuduje „rzeźbę” na sojowym serku i makaronie. O zgrozo, tak szkodliwe podobno mięso zastępuje coraz częściej odżywkami.

Potrzebne, smaczne, drogie

Mięso tymczasem jest… ludzkie, i męskie, i kobiece. Ponieważ człowiek to wszystkożerca. Jego uzębienie, pojemność żołądka, budowa całego układu trawiennego oraz metabolizm predestynują go do jedzenia mięsa jako jednego ze składników diety, ważnego budulca organizmu.

Dla odróżnienia - duże stworzenie roślinożerne posiada wole i 100-litrowy żołądek, cały dzień poświęca jedzeniu, by zaspokoić swoje zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Ma na to czas. Człowiek prowadzi inny tryb życia, znajduje się na odmiennym poziomie ewolucji.

Tyle, że na przestrzeni owej ewolucji proporcje naszych posiłków ulegały zmianie. U zarania dziejów człowiek musiał dużo biegać i polować, być silny fizycznie, by upolować zwierza i zjeść go dla nabrania kolejnych sił. To rodzaj błędnego koła.

Dziś, w erze aut i foteli, nasze organizmy wysilają się dużo mniej i mniej białka zwierzęcego im wystarcza. Co nie znaczy, że każdy bez wyjątku organizm – męski czy damski - może się bez niego obejść i zachować zdrowie. Ani że każdy winien rezygnować z mięsa z przyczyn ideologicznych.

Niestety, nie znaczy to również, że prowadząc siedzący tryb życia, potrafimy zachować umiar w jedzeniu w ogóle, np. spożycie mięsa ograniczyć do porcji, jaka jest nam niezbędna – choćby przez wzgląd na równowagę w przyrodzie i zachowanie prawidłowej wagi ciała.

Dylemat moralny i płciowy

Masowy chów zwierząt ubojnych, sposoby ich uśmiercania – to kwestie budzące mnóstwo kontrowersji, nawet wśród osób nie będących wegetarianami. Wciąż trwa równolegle odwieczny spór o łowiectwo, które w świecie cywilizowanym przestało być walką o byt, ale nie przestaje być popularnym zawodem ani… hobby.

Odsetek kobiet-myśliwych w istocie jest niewielki, ale czy na pewno z powodu gorszych parametrów fizycznych i większej wrażliwości? Raczej za sprawą mocno trzymającego się w kulturze patriarchatu. A już w arystokratycznej i barbarzyńskiej rozrywce: konnych pogoniach za lisem kobiet nie brakowało nigdy. Czemu więc dziś postrzega się panie jako kruche istoty, które z powodzeniem zadowolą się listkiem sałaty i gotowaną marchewką? Co by na to powiedziała bogini Diana albo wojownicze Amazonki? Oto jest pytanie.

Do soi z taką pewną nieufnością…

Niedoceniane przyczyny mięsnego apetytu człowieka to, po pierwsze, ukształtowane kubki smakowe, które przekazują do mózgu informację, że mięso jest po prostu smaczne. Po drugie, utożsamianie mięsa z dobrobytem i zamożnością.

Nie bez powodu producenci pragnący zbić kokosy na modzie wege starają się upodobnić swoje smakołyki do mięsa, oferując parówki sojowe, steki, befsztyki czy kotlety z soi a la schabowy. Wychodzą oni z założenia, że człowiek „woli” myśleć, iż jednak je mięso. Piotr Poniński z firmy Polsoja podkreśla:
- Wielu naszych klientów, którzy w ogóle nie jedzą mięsa, ma nam za złe, że tworzymy produkty nuggety, sznycle czy pasztety z soi - produkty, które odwołują się, w smaku i nazewnictwie, do swoich mięsnych odpowiedników. Wierzę jednak, że taka strategia ma głęboki sens, ponieważ dzięki temu nasze produkty są łatwiej dostępne i bardziej zrozumiałe dla osób, które chcą spróbować przejść na zdrowszą dietę. Łatwiej też komponować z nich posiłki.

Zakładając nawet, że soja dorównuje mięsu pod każdym względem, a nawet je przewyższa, pamiętać warto, że kuchnia wegetariańska to finezyjna, pracochłonna i wcale nietania sztuka, której filarem są odpowiednie przyprawy. A skoro mężczyźni tak się palą do gotowania, nie ma powodu, by i na polu soi nie udowodnili swych mistrzowskich talentów. I może za 100 lat wyniki badań pokażą, że to soja jest macho!

Źródło: informacja prasowa Katarzyna Florczyk

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇