Nasze kulinarne upodobania kształtowane są w domu rodzinnym. O zaakceptowaniu danego smaku decyduje często sytuacja, zapach, częstotliwość jedzenia potrawy lub reakcja organizmu. Na przykład - jeżeli strułaś się kiedyś szczawiową na kolonii, nigdy nie polubisz tej zupy. Na to co jemy i w jaki sposób przyrządzane są posiłki, składa się wiele czynników. Na przykład częstsze przygotowywanie potraw al dente zawierających więcej błonnika i ułatwiających zachowanie szczupłej sylwetki wynika ze strachu przed próchnicą i otyłością, co jest dowodem większej świadomości społecznej Polaków.
Duży wpływ na to, co jemy ma otoczenie. chętnie stosujemy modne diety polecane przez koleżankę. w towarzystwie dopisuje nam apetyt, a więc zjadamy więcej niż w samotności.
Jedzenie to nie tylko potrzeba zaspokojenia głodu, ale też relaks, przyjemność, sposób na zabicie nudy, rozładowanie emocji lub nagroda. Ważne jest jednak, aby zachować umiar i zdrowy rozsądek.
Źródło: informacja prasowa Sofa Restaurant & Bar