Co wiesz o „małej czarnej”?
Sekrety „małej czarnej”:
Czarna kawa nie jest napojem ciężkostrawnym. Powodują to wszystkie dodatki, czyli śmietanka, mleko i cukier. Samo espresso ma tylko 2 kalorie. Z najnowszych badań wynika, że spożywanie umiarkowanych ilości kofeiny nie zagraża dziecku, co oznacza, że picie 1-2 filiżanek kawy przez kobiety w ciąży jest bezpieczne. Należy jednak pamiętać, że kofeinę zawierają także herbata czy kakao. Kawa rozpuszczalna - produkt przetworzony, wzbogacany czasami o różne dodatki, takie jak barwniki czy konserwanty nie jest zdrowsza od kawy mielonej. Nieprawdą jest, że regularne picie kawy wywołuje wrzody, gdyż choroba ta wiąże się z obecnością bakterii Helicobacter pylori. Osoby mające takie dolegliwości, powinny jednak ograniczyć spożywanie kawy, by nie drażnić ścian żołądka. Smak kawy bezkofeinowej zależy od sposobu, w jaki jest ona pozbawiana kofeiny, co nie oznacza, że napój ten smakuje gorzej.
Źródło: Łukasz Wasiuta dla Segafredo Zanetti Poland