Co jedzą przedszkolaki?

W Polsce 800 tys. dzieci je w przedszkolach śniadanie i obiad. Nie zawsze jednak posiłki są zdrowe. Często bowiem zamiast zbilansowanej diety, maluchy dostają jedzenie przetworzone technologicznie, z dużą zawartością środków chemicznych. Ruszyła Kampania Zdrowy Przedszkolak organizowana przez serwis Dzieci są ważne i Fundację Instytut Medycyny Integracyjnej, ambasadorem akcji jest Reni Jusis.
Monika Bołtryk

W Polsce 800 tys. dzieci je w przedszkolach śniadanie i obiad. Nie zawsze jednak posiłki są zdrowe. Często bowiem zamiast zbilansowanej diety, maluchy dostają jedzenie przetworzone technologicznie, z dużą zawartością środków chemicznych. Ruszyła Kampania Zdrowy Przedszkolak organizowana przez serwis Dzieci są ważne i Fundację Instytut Medycyny Integracyjnej, ambasadorem akcji jest Reni Jusis.

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. Maluchy potrzebują mikroelementów i witamin, żeby dobrze się rozwijać. Poza tym nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie, zostają nam na resztę życia. Dlatego dieta, szczególnie w przedszkolach, powinna być zrównoważona, różnorodna, oparta o produkty jak najmniej przetworzone i dobrej jakości. Tymczasem posiłki podawane w przedszkolach pozostawiają wiele do życzenia.

Dieta ziemniaczano - parówkowa

Długa jest lista błędów w żywieniu dzieci. O ile jadłospisy w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów, to produkty, z których są wykonane nie są dobrej jakości.

Dzieci od samego rana dostają posiłki nie zawsze zdrowe. Śniadania oparte są na kanapkach z serem żółtym lub topionym, wędliną, różnego rodzaju gotowymi pastami, czyli produktami naszpikowanymi chemią. Na liście niezdrowych posiłków podawanych dzieciom bez wątpienia pierwsze miejsce zajmują parówki. Taka kiełbaska zawiera średnio tylko 7 g mięsa niskiej jakości na 100 g masy, a pozostałość to dodatki typu: skóry, tłuszcz, koncentrat białka ze skrobi modyfikowanej, kaszka manna, woda, substraty zapachowe i smakowe, a nawet mączka kostna.

Produkty węglowodanowe w przedszkolach to ziemniaki i przetwory z białej mąki. A tym samym nie mają dużej wartości odżywczej. Brakuje większej ilości kasz: gryczanej, jaglanej, jęczmiennej czy ryżu brązowego, które są nie tylko doskonałym źródłem energii, ale jednocześnie bogate są w białko, makro- i mikroelementy oraz witaminy. Źródło białka w diecie dziecka to nie tylko mięso, mleko i przetwory mleczne, ale również powinny znaleźć się ryby i warzywa strączkowe, a te pojawiają się na talerzu przedszkolaka rzadko.

Do przygotowania potraw zamiast ziół, używane są przyprawy ze wzmacniaczami typu vegeta i kucharek. Zupy często gotowane są na kostkach rosołowych, które oparte są głównie na soli i chemii - substancjach wzmacniających smak, a ilość suszonych warzyw i ziół jest w nich znikoma. Osoby, które spożywają produkty z glutaminianem sodu, są trzy razy bardziej narażone na otyłość i inne choroby.

Organizatorzy kampanii zwracają też uwagę na to, że posiłki nie są odpowiednio dobierane do danej pory roku. W porze jesienno-zimowej potrawy powinny być o właściwościach rozgrzewających organizm, a nie wychładzających, dzięki czemu możemy podnieść odporność dziecka. Desery też pozostawiają wiele do życzenia, bowiem niemal zawsze zawierają dużą ilość białego cukru, który co najwyżej tuczy, wpływa na rozwój próchnicy i cukrzycy. Nie ma żadnych innych właściwości dla zdrowia. Podobnie jest z napojami, zamiast zdrowych kompotów owocowych, często dzieci dostają słodkie soki.

Co jest dobre dla dziecka

Tymczasem, jak przekonuje portal Dzieci są ważne, z naturalnych produktów można przygotować proste, zdrowe potrawy jednocześnie nie ponosząc wysokich kosztów. Np. na deser, zamiast słodkiego batonika, warto zaproponować pieczone jabłka lub gruszki z przyprawami, takimi jak cynamon, goździki, które będą dostarczać naturalnej słodyczy i wzmacniać odporność dziecka. Jak widać koszt nie jest wyższy. Zamiast mrożonek i potraw z puszek i słoików, można dania przygotowywać z warzyw i owoców sezonowych. Potrzebna jest jednak wiedza na ten temat zarówno rodziców, jak i obsługi przedszkoli, na firmach cateringowych kończąc.

Lista produktów zalecanych w diecie dzieci: pieczywo: razowe, gruboziarniste, wieloziarniste; wszelkiego rodzaju kasze i brązowy ryż; płatki zbożowe; makarony z różnych mąk z pełnego ziarna; produkty mączne z mąk z pełnego ziarna lub mieszane: naleśniki, pierogi, kluski, ciasta, ciastka; pieczywo chrupkie: ryżowe, wielozbożowe, czyste chrupki kukurydziane; owoce (najlepiej sezonowe z przewagą rodzimych: jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest, żurawina); owoce suszone; soki owocowe niedosładzane, najlepiej rozcieńczone z wodą; warzywa (z przewagą rodzimych i uwzględniając sezonowość); mięso i wędliny (głównie duszone, pieczone, gotowane, zamiast wędlin, o parówkach przedszkola powinny w ogóle zapomnieć); nabiał i jaja (mleko pasteryzowane, biały twaróg, jogurt naturalny, kefir, czasami ser żółty); ryby; rośliny strączkowe; masło śmietankowe pełne, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej rzepakowy, olej słonecznikowy; orzechy i migdały; cukry (trzcinowy, melasa, syrop klonowy, miód naturalny) i słodycze naturalne (suszone owoce, batony z bakalii i płatków zbożowych); ciastka owsiane; napoje (czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, herbaty ziołowe); zioła i przyprawy zamiast kostek rosołowych i przypraw w proszku.

Więcej informacji na stronie: www.dziecisawazne.pl, gdzie można też podpisać petycję w sprawie zmiany sposobu żywienia dzieci w przedszkolach.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇