Co do herbaty

Podobno suszone liście herbaty najlepiej komponują się z czosnkiem – przyznam, że takiego zestawienia nie próbowałam. Co do herbaty zamiast czosnku? Oczywiście miód, sok z malin i rozpowszechniona w każdej kawiarni cytryna. Ale najlepiej sprawdzają się dodawane do herbaty liście melisy, mięty i szałwii, które mają wiele cennych właściwości leczniczych, są niezwykle aromatyczne i orzeźwiające.
Barbara Marcysiak

Herbata jest znana od ponad 4500 lat. W Chinach jej suszone liście stosuje się nie tylko do parzenia, ale i do przyprawiania rozmaitych dań z dziczyzny, ryb, a także potraw warzywnych. Chińczycy herbatą doprawiają także ryż i owoce morza. Ojczyzną drzewa herbacianego są nie tylko Chiny, ale i Indie (gdzie z liści herbaty gotuje się zupę), Birma (gdzie używa się świeżych liści herbaty w charakterze sałaty), Wietnam i Laos (gdzie liście herbaty kisi się jak kapustę) i południowe stoki Himalajów.

Herbaciany napar z czosnkiem od dawna stosują w medycynie naturalnej Rosjanie – jako świetny środek na ból zęba i zapalenie dziąseł. Herbata z czosnkiem ma bowiem bakteriobójcze i ściągające działanie.

Co do herbaty zamiast czosnku?

Gdy myślimy o herbacie, od razu na myśl przychodzi nam obok soku z malin i miodu także listek mięty. Ma mentolowy, lekko korzenny, ostry smak i zapach oraz właściwości chłodzące i orzeźwiające. Miętę stosowali już starożytni Egipcjanie. W Europie znana jest od ponad 300 lat.

Z powodzeniem i od dawna dodaje się ją do rozmaitych mięs, zwłaszcza baraniny, ryb i drobiu. Przyprawia nią salceson, aromatyzuje ocet. U nas można ją spotkać nie tylko w sklepach, ale także na polach, w lasach, blisko wód i na terenach bagiennych. Jednak te dziko rosnące odmiany nie mają takich właściwości aromatycznych jak uprawiana mięta pieprzowa. Spróbujcie dodać jej świeże listki zamiast bazylii do sałatki z pomidorów i mozzarelli lub do twarożku zamiast szczypiorku – to miła i smaczna odmiana. Spełnia swą aromatyzującą rolę także w rozmaitych sałatkach na bazie sałaty lub szpinaku.

Herbata miętowa stosowana jest w celach zdrowotnych – na żołądek, pomaga w bólach żołądka i wątroby, a także nerwobólach układu pokarmowego. Reguluje pracę żołądka – dobra zwłaszcza po sytym, tłustym posiłku. Niektórzy stosują ją na zgagę i przy nudnościach – ale jej właściwości w tej materii nie są dokładnie zbadane. Wzmaga apetyt.

Dodawana do likierów, koktajli, do wody z pokruszonym lodem i do wielu drinków – zawsze spełnia rolę orzeźwiającą. Oprócz naparu z samej mięty, warto wrzucić do przestudzonej herbaty kilka świeżych listków, napełni ją niezwykłym aromatem. Taka herbata gasi pragnienie i chłodzi w upalne, słoneczne dni. Warto wrzucić do zimnej herbaty z miętą fantazyjnie pokrojone skórki cytryny i kostki lodu. Idealnie orzeźwiający napój na plaży.

Cytryna to dla niektórych nieodłączny składnik herbaty. Plasterek podawany jest w kawiarniach do każdego rodzaju herbaty nawet do tej, do której kompletnie nie pasuje – np. białej i zielonej. Uprawiana w wielu krajach o sprzyjającym klimacie, kiedyś rosła głownie na południu Azji.

W Polsce dodawana nie tylko do herbaty, ale przede wszystkim do rozmaitych ciast, sałatek owocowych, także do ryb, by zabić ich nieprzyjemny błotny zapach. Jej sok wymieszany z oliwą z oliwek wzbogaca smak wielu sałatek na bazie sałaty. Pekluje się nią mięso wołowe. Sprawdza się w napojach orzeźwiających, zwłaszcza w lemoniadzie a także w wodzie z pokruszonym lodem.

Herbata z cytryną wspomaga wiele diet odchudzających, a ze względu na dużą zawartość witaminy C jest niezbędna podczas rekonwalescencji, na przykład w trakcie i po przeziębieniu. Cytryna zapobiega także szkorbutowi. Warto do lekko przestudzonej herbaty wrzucać plasterek z wyszorowaną wcześniej skórką. Nie wszyscy jednak mogą korzystać z jej dobrodziejstwa, ponieważ podrażnia błonę śluzowa żołądka. Dla wrażliwych żołądków jest niewskazana.

Melisa ma lekko cytrynowy zapach i mdławy smak. Ceniony już przez starożytnych Greków. Pochodzi z południowo-zachodniej części Azji i ze wschodnich obszarów śródziemnomorskich. Dziś uprawiana głownie we Francji i Szwajcarii. Choć tak naprawdę znajdziemy ją także w wielu polskich przydomowych ogródkach, na balkonach i działkach.

Na świecie chętnie stosuje się ją jako dodatek do wielu marynat i octów. Melisą można także przyprawić drób, potrawy z grzybów i jaj. Świeżej melisy razem z miętą używamy do rozmaitych sałatek na bazie sałaty z aromatycznymi olejami. Sprawdza się w sosach i owocowych zupach. Melisa nadaje lekko cytrynowego smaku rozmaitym owocowym koktajlom i napojom, a także likierom i gorzkim wódkom.

Razem z miodem, miętą i cytryną chętnie dodajemy ją do herbacianych naparów. Ma właściwości uspokajające. Herbata z melisą pomaga w stanach depresyjnych, silnego stresu, a także podczas bolesnej miesiączki. Gdyż działa przeciwbólowo i rozkurczowo. Oprócz gorącej herbaty z melisą polecamy także chłodny, orzeźwiający herbaciany napar z melisy, mięty i cytryny z lodem. Ukoi pragnienie latem. Listki melisy nie tylko dodaje się do herbaty, ale można z nich przygotować oddzielny napar, o właściwościach nasennych, relaksujących, uspokajających. Melisy nie powinny jednak pić dzieci i kobiety w ciąży.

Mniej znanym dodatkiem do herbaty jest szałwia. Przywędrowała do nas z południa Europy. W Polsce uprawiana od kilkuset lat, dziś także w przydomowych ogródkach.

Przyprawiamy jej liśćmi tłuste potrawy, cielęcinę, drób, ryby, wątróbkę, wieprzowinę i dania z roślin strączkowych oraz potrawy z jarzyn. Można ją znaleźć w wędlinach i marynatach do mięs. W okresie grillowania chętnie używana do pstrąga, piersi indyczych i do szaszłyków z kurczaka.

Ma właściwości lecznicze, ale nie można przesadzać z dodawaniem jej do potraw. Jest wyjątkowo aromatyczna. Wrzucona do herbaty pomaga w nieżytach gardła, a także przy zapaleniu migdałów. Ma właściwości ściągające, bakteriobójcze. Wspomaga leczenie zapalenia gardła. Herbata ze świeżym listkiem szałwii smakuje wyjątkowo, ale na skutek silnego zapachu nie każdemu przypadnie do gustu. Z powodu jej niezwykłych właściwości leczniczych warto czasem zaparzyć napar z szałwii lub dodać listek do czarnej herbaty.

Źródło: Zioła i przyprawy mojej kuchni Biruta Markuza, wydawnictwo Zyska i S-ka

Wybrane dla Ciebie

Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity
Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity