Cholesterol nie do końca zły

Cholesterol, wbrew opinii, jest naszym przyjacielem, ponieważ jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kiedy jednak jest go w nadmiarze, działa na naszą niekorzyść.
image
Danuta Capiga

Jest związkiem tłuszczowym, nie rozpuszcza się we krwi. By móc wędrować po organizmie, musi połączyć się z białkami i tak powstają lipoproteiny LDL i HDL.

Cząsteczki LDL dostarczają cholesterol do komórek, a te zatrzymują go tyle, ile im potrzeba np. do produkcji hormonów. Reszta odkłada się w ściankach tętnic i niszczy je. Dlatego LDL często nazywany jest „złym” cholesterolem.

Cząsteczki HDL („dobry” cholesterol) zabierają cholesterol z tętnic i odprowadzają do wątroby. Tam zostaje on przetworzony na potrzebne do trawienia kwasy żółciowe. Kiedy jednak „złego” cholesterolu jest zbyt dużo, „dobry” nie jest w stanie go usunąć. Dlatego bardzo ważne dla zdrowia jest utrzymanie właściwych proporcji między LDL i HDL.
Osoby, które mają w organizmie za mało HDL, są o wiele bardziej narażone na ryzyko pojawienia się chorób, niż te, które mają zbyt dużo LDL.

Do cholesterolu wytworzonego przez organizm codziennie z pożywieniem dodajemy nową jego porcję. W zależności od tego ile cholesterolu dostarczamy wraz z pokarmem, wątroba zwiększa lub zmniejsza jego produkcję.

Cholesterol znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego: tłuste mięso, podroby, mleko i przetwory mleczne, żółtka jaj, fast foody, wyroby cukiernicze.

- Chcąc poprawić swoje wyniki badań, należy spożywać produkty duszone lub gotowane na parze, a także  te, które są bogate w kwasy omega3. Występują one w tłustych rybach morskich i są bardo zdrowe. – mówi dr. N. med. Hanna Stankowiak – Kulpa z poznańskiego szpitala Med. Polonia.

Sama dieta nie wystarczy, ważne też jest zwiększenie aktywności fizycznej – codzienne spacery (miarowym krokiem), jazda na rowerze, pływanie. Należy też zmienić złe nawyki jak palenie papierosów, picie alkoholu (z wyjątkiem wytrawnego, czerwonego wina w niewielkich ilościach).

Musimy pamiętać, że cholesterol nie jest naszym wrogiem, zaszkodzić może dopiero, gdy zostaną zachwiane proporcje pomiędzy „złym” i „dobrym” cholesterolem.

Warto stosować się do zasad żywieniowych i zdrowegostylu  życia, aby przekonać się, że cholesterol nie do końca jest zły.

Źródło: informacja prasowa Anna Szajerska

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥