Cenne właściwości orzechów
Najnowsze badania potwierdzają, że należy spożywać 2-3 porcje orzechów tygodniowo.
Zdrowotne właściwości orzechów:
zawarte w orzechach tłuszcze nienasycone korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi,chronią przed chorobą wieńcową, udarem i zawałem serca,dodają energii, pomagają w koncentracji i rozładowaniu stresu,dzięki zawartości błonnika wspomagają trawienie i chronią przed nowotworami jelit,zawierają liczne witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne, jak wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez.
Orzechy włoskie - wzmacniają odporność, usprawniają procesy myślowe i chronią przed zwapnieniem kości.
Orzechy laskowe - 30 gramów zaspokaja w 80% dzienne zapotrzebowanie na witaminę E, która jest głównym antyoksydantem, chroni także mięsień sercowy.
Orzechy nerkowca - wspomagają pracę układu nerwowego, zapobiegają też miażdżycy, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, a także mogą chronić przed cukrzycą.
Pistacje - wyróżnia je wśród orzechów mała kaloryczność oraz duża zawartość błonnika.
- Warto włączyć do swojej diety orzechy w każdej postaci – nie tylko jako przekąskę czy dodatek do potraw, ale także np. w formie naturalnego masła orzechowego. Trzeba tylko zwracać uwagę na faktyczną zawartość orzechów w ich składzie. Najlepiej, jeśli w klasycznych masłach orzechowych sięga ona powyżej 90%, a w orzechowych masłach ze słodkimi dodatkami - takimi jak chociażby kokos czy czekolada – powyżej 60%. – tłumaczy Paweł Skrzypczak z firmy Primavika.
Źródło: informacja prasowa Kamila Nowakowska