To strączkowe warzywo pozwala chudnąć nie rezygnując z potraw bogatych w skrobię. Jednak, by działanie cudownej fasoli było efektywne, trzeba byłoby jeść ją często. Zbyt często, by zaprzyjaźnić się z jej smakiem. W dodatku fasola jest ciężka dla układu pokarmowego i powoduje wzdęcia. Jak zatem wykorzystać dobroczynne działanie fasoli eliminując jednocześnie jej ciężki charakter? Radę na to znaleźli farmaceuci produkując suplementy diety wspomagające odchudzanie.
W każdym z tego typu produktów główną rolę w obsadzie otrzymuje właśnie biała fasola, a raczej wyciąg z niej zwany fasolaminą. To właśnie ona pozwala zneutralizować kalorie, które zjedliśmy delektując się pieczywem, ziemniakami, ryżem czy włoskim makaronem. Mówiąc dokładniej blokuje ona wytwarzanie w trzustce jednego z enzymów i tym samym zmniejsza wzrost glukozy we krwi, mimo że zjedliśmy właśnie pyszne naleśniki z syropem klonowym. Dzięki fasolaminie przyswajamy mniej glukozy niż zjedliśmy w rzeczywistości. Dostajemy jedynie tyle węglowodanów, ile potrzebujemy do produkcji energii. Reszta jest wydalana z organizmu zamiast zalegać na naszych biodrach czy brzuchu w formie tłuszczu. Jednak wybierając suplement diety zawierający fasolaminę warto zapoznać się ze składem preparatu i właśnie pod tym kątem zdecydować się na któryś z dostępnych na rynku.
Niektóre preparaty opisane jako fasolaminowe środki neutralizujące skrobię mają realnie bardzo niską zawartość fasolaminy więc ich działanie jest mało skuteczne. Warto wybrać te z najwyższą dostępną dawką fasolaminy. Im wyższa zawartość tego ekstraktu, tym lepsze efekty i większa skuteczności preparatu. Różnice zawartości tego składnika aktywnego przypadające na 1 kapsułkę preparatu bywają naprawdę ogromne. Niektóre preparaty zawierają mniej niż 50 mg na kapsułkę a to znaczy, że jedna taka kapsułka jest w stanie zneutralizować nie więcej niż 100 kcal. Czyli jedną kromkę chleba. To niewiele! Aby bez obawy o kalorie skrobiowe zjeść 100 g makaronu trzeba by było spożyć aż 4 takie tabletki.
Lepiej więc zaopatrzyć się w kapsułki zawierające około 500 mg fasolaminy. Taka tabletka jest w stanie zneutralizować aż 1000 kcal skrobiowych! Czyli całą porcję spaghetti carbonara!
Ale uwaga: tego typu wspomagaczy odchudzania nie można zażywać będąc w ciąży i w czasie karmienia dziecka.
Więcej informacji na: www.vitana.com.pl