Zadbaj o swoją odporność na zimę - naturalnie!
REDAKCJA • dawno temuNa zewnątrz coraz częściej panuje mróz i zawieja - to znak, że musisz przygotować swój organizm. Poznaj magiczną moc roślin, dzięki którym wzmocnisz swoją odporność!
Pokrzywa
Pokrzywa już od wielu wieków znana jest ze swoich leczniczych właściwości – nie bez powodu nasze babcie zbierały jej mnóstwo latem i korzystały z niej przez cały rok!
Chociaż zazwyczaj pokrzywa kojarzy się z piekącymi bąblami, to jest to roślina pełna flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, witamin i mikroelementów. Wpływa na nasz organizm na wiele różnych sposobów: jest moczopędna, pobudza przemianę materii, świetnie działa wszelkie stany zapalne. Przede wszystkim jednak stymuluje wytwarzanie antygenów wirusowych, przez co wspiera naszą odporność.
Pokrzywę można spożywać w formie zupy lub naparu, w świeżej wersji można ją także przyrządzić podobnie do szpinaku. Uwaga – pokrzywy nie powinny stosować osoby, które walczą z polipami i cystą (chodzi o występujące przy tych przypadłościach krwawienia), odradzana jest także w chorobach nerek. W razie wątpliwości, najlepiej skonsultować je z lekarzem.
Nagietek
Nagietki znane są nam z ogródka – teraz poznajmy je w swojej apteczce! W roślinach tych znajdziemy pokłady karotenoidów, flawonoidów, fitosteroli, saponiny, olejków eterycznych oraz soli mineralnych. Oprócz tego zwierają spore dawki magnezu.
Wszystkie te substancje nadają nagietkowi możliwość wiązania toksycznych związków przemiany materii – a tym samym wspierają układ odpornościowy. Roślina ta działa na nasz organizm bakteriobójczo i antybiotycznie.
Płatki kwiatów mogą posłużyć jako dodatek do surówek i sałatek, możemy je dodać do ryżu, potraw z sera czy jajek.
Imbir
Imbir brzmi egzotycznie – jednak dziś bez problemu dostaniemy go w każdym dużym markecie w formie korzenia. Warto to wykorzystać, zwłaszcza zimą! Roślina ta rozgrzeje każdego zmarzlucha, a dodatkowo pokona wszelkie infekcje.
W imbirze zawarte są silne olejki eteryczne, aldehydy i ketony. Wszystkie te składniki razem pobudzają układ odpornościowy na tyle, że skutecznie i szybko wyleczysz się z przeziębienia, kaszlu czy kataru.
Zimą warto popijać herbatkę imbirową, a do potraw dodawać korzeń pokrojony w drobną kostkę. Imbir świetnie pasuje nie tylko do potraw orientalnych, ale też do drobiu i duszonych ryb.
---
To oczywiście tylko wybrane rośliny, które naturalnie wspierają naszą odporność. Chcesz poznać inne? Zapraszamy na www.naturapluszdrowie.pl – tutaj znajdziesz dużo więcej informacji na temat łączenia natury i zdrowia!
Źródło: Artykuł sponsorowany
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze