Jak schudnąć bez głodówki?
NINA WESOŁOWSKA • dawno temuWszyscy zgodnie twierdzą, że najlepszym sposobem na zachowanie zgrabnej sylwetki jest niskokaloryczna dieta i głodówka. Niestety, takie rozwiązanie przynosi szybkie, ale krótkotrwałe efekty. Złe samopoczucie i wilczy apetyt sprawiają, że wracamy do starych nawyków i do poprzedniej wagi.
W Polsce wciąż przybywa liczba osób otyłych. Naszym głównym grzechem jest objadanie się, późne jedzenie, wysoka kaloryczność przetworzonej żywności czy jedzenie „w biegu”. Świadomi złych nawyków żywieniowych staramy się je zmienić w trosce o kondycję fizyczną i lepszy wygląd. W tym celu stosujemy najróżniejsze cudowne diety. Jednakże przejście na zdrowszy tryb życia nie jest takie proste, gdyż nagłe ograniczenie wartości odżywczych staje się przyczyną rozdrażnienia, problemów z koncentracją, złego samopoczucia, słabszej odporności i osłabienia, a przede wszystkim niedoboru witamin i mikroelementów. Aby organizm mógł w pełni funkcjonować bez przyswajania zbędnych kalorii, można go trochę oszukać.
Przede wszystkim należy pamiętać, że warunkiem utrzymania szczupłej sylwetki bez efektu jo-jo jest stopniowa utrata wagi. W redukcji tkanki tłuszczowej pomóc może suplementacja.
— Na rynku dostępne są środki spożywcze, będące bazą dla niskokalorycznych posiłków, które powodują uczucie sytości, jednocześnie wspierając przemianę materii i aktywność jelit. Porcja dostarcza organizmowi jedynie 211 kalorii oraz wszystkie niezbędne wartości odżywcze, zastępując jeden lub nawet dwa posiłki. – mówi Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland.
Decydując się na dietę, zwykle rezygnujemy z ulubionych przysmaków, a nasze menu staje się ubogie w smaki i produkty. Ta monotonia często jest przyczyną zaniechania procesu odchudzania. Aby tak się jednak nie stało, warto urozmaicać posiłki, eksperymentując z dodatkami. Komponując potrawę na słodko, można do niej dodać wiórki kokosowe, kakao, sezam, orzechy włoskie, migdały, jagody, maliny, borówki czy rodzynki. By potrawa była słodka, sięgajmy po naturalne produkty, takie jak stewia, ksylitol, syrop z agawy czy klonowy, melasa lub nieoczyszczony cukier trzcinowy. Gotując zupę, możemy wykorzystać marchewkę, pietruszkę, pomidory, tofu, sok lub bulion warzywny oraz zioła do smaku.
Sama dieta i suplementy to za mało, aby być zgrabnym i szczupłym. Ważne jest jeszcze dostarczanie organizmowi 2–3 litrów płynów dziennie oraz aktywność fizyczna i odpowiednia ilość snu.
Źródło: informacja prasowa Agnieszka Stankiewicz
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze