1.Poniedziałek – Paluszki rybne z placuszkami groszkowymi
Czas przygotowania: 12 minut
Wykonanie: Paluszki rybne to ukochane danie każdego dziecka. Tutaj wystarczy wrzucić je do pieca na 12 minut, a w międzyczasie połączyć groszek, ugotowane ziemniaki, mąkę, jajko…i usmażyć. Najszybciej, jak się da!
Protip: w duchu zero waste możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego, niedzielnego obiadu.
[photo position="inside"]78361[/photo]
2.Wtorek – Cukinia z meksykańskim farszem
Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut pieczenia
Wykonanie: Cukinię przekrój na pół, wydrąż ją. Następnie Mexican Chicken od FRoSTY wrzuć na patelnię i podgrzewaj około 11 minut. Dolej passatę pomidorową, wymieszaj i powstałą masę włóż do cukinii. Polej odrobiną oliwy, posyp mozzarellą lub innym serem, który lubi się topić i włóż na 20 minut do pieca. I gotowe!
Pro tip: jeśli nie masz cukinii, do faszerowania sprawdzi się tez bakłażan, pomidor albo papryka!
[photo position="inside"]78360[/photo]
3.Środa – Zupa krem ze szpinaku
Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut gotowania i pieczenia
Wykonanie: Pora, ziemniaki i brokuła podsmażasz na oliwie. Dokładasz mrożony szpinak, zalewasz bulionem, a gdy ziemniaki będą już miękkie, a szpinak rozmrożony, dolewasz śmietanki i miksujesz. W międzyczasie na blachę wsyp ciecierzycę z przyprawami, wstaw na 20 minut do pieca, a później wymieszaj z wybranymi ziarnami – i w ten sposób chrupiąca posypka gotowa!
Protip: Śmietankę możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub roślinnym.
[photo position="inside"]78362[/photo]
4.Czwartek – Curry warzywne z pitą
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina wyrastania ciasta
Wykonanie: Składniki na ciasto włóż do misy robota kuchennego. Wyrobione ciasto odłóż na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie usmaż placki na suchej patelni, a Warzywne Curry z Batatami od FRoSTY podsmażaj na łyżce oliwy przez 8 minut. W międzyczasie stwórz prosty sos jogurtowy. Et voilà!
Pro tip: jeśli chcesz stworzyć wersję wegańską, użyj jogurtu roślinnego.
[photo position="inside"]78363[/photo]
5.Piątek – Nuggetsy rybne z pieczonym kalafiorem
Czas przygotowania: 15 minut
Wykonanie: Najprostsze na świecie! Leniwy piątkowy obiad w najlepszym wydaniu. Kalafior i nuggetsy trafiają na jedną blachę. W międzyczasie, na beszamelowej bazie, robisz sos serowy. Kwadrans i gotowe! Nie tylko dzieci będą się zajadać!
Pro tip: Nie odchodź od sosu, nieustannie go mieszaj. Mąka i ser lubią się palić!
[photo position="inside"]78364[/photo]
6.Sobota – Szakszuka z warzywami, czyli leniwe śniadanie również na porę obiadową
Czas przygotowania: 15 minut
Wykonanie: Mrożone Warzywa Toskańskie wrzuć na łyżkę oliwy i podsmaż na patelni. Zalej passatą pomidorową i wbij 4 jajka w masę. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj, aż jajka będą gotowe. Następnie przygotuj paluchy z ciasta francuskiego, które idealnie dopełnią smak szakszuki. 10 minut w piecu i gotowe!
Pro tip: Sprawdzą się tu dowolne warzywa na patelnię – dodaj takie, jakie lubisz najbardziej.
[photo position="inside"]78365[/photo]
7.Niedziela – Mintaj na risotto ze szparagami
Czas przygotowania: 30 minut
Wykonanie: Ryba po włosku FRoSTY wędruje do pieca na 35 minut, a po 5-10 minutach od jej wstawienia, bierzemy się za risotto z groszkiem, szparagami i szpinakiem baby.
Pro tip: warzywa z risotto możemy zastąpić dowolnymi innymi, które mamy w domu: pomidorami, dynią czy marchewką.
[photo position="inside"]78366[/photo]
Co kupić? Podpowiadamy!
Zaplanowanie całotygodniowego menu obiadowego to nie lada wyzwanie? Ułatwimy Ci to – poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne produkty do ich przygotowania!
Warzywa i owoce:
•250 g pomidorków koktajlowych
•2 pory
•1 kg ziemniaków
•1 cukinia
•Główka czosnku
•1 brokuł
•Pęczek natki pietruszki
•Świeża mięta
•Cytryna
•1 kalafior
•Pęczek zielonych szparagów
•Opakowanie szpinaku baby
•Cebula szalotka
Mrożonki:
•Złote paluszki rybne FRoSTA
•Opakowanie mrożonego groszku
•Mexican chicken FRoSTA
•Szpinak mrożony FRoSTA
•Vegetable curry z batatami FRoSTA
•Fish nuggets FRoSTA
•Warzywa na patelnię toskańskie FRoSTA
•Ciasto francuskie FRoSTA
•Ryba z pieca po włosku FRoSTA
Przyprawy, ziarna, mąki:
•Mąka owsiana
•Ciecierzyca (może być w puszce lub słoiku)
•Pestki dyni lub słonecznika
•Mąka pszenna
•Paczka suchych drożdży
•Kurkuma
•Gałka muszkatołowa
•Papryka słodka/wędzona
•Ziarna sezamu
•Ryż do risotto (najlepiej arborio lub carnaroli)
•Sól, pieprz, cukier
Nabiał:
•Mozzarella twarda lub inny ser łatwy do tarcia
•Śmietanka 30%
•Jogurt grecki (400 g)
•Masło
•Mleko
•Parmezan
Pozostałe:
•Oliwa z oliwek
•6 jajek
•2 opakowania passaty pomidorowej
•Bulion warzywny
Smacznego!