5 produktów, których nigdy nie powinnaś zamawiać w restauracji!

Nawet w sprawdzonej restauracji znajdziesz potrawy, których nie powinnaś zamawiać. Ich jakość może bowiem pozostawiać wiele do życzenia. Szefowie kuchni zdradzają, co z karty dań powinnaś sobie zdecydowanie odpuścić!
image
Paulina Brzozowska

Wyjście do restauracji powinno wiązać się z przyjemnie spędzonym czasem i pysznym posiłkiem, którego nie musisz sama przygotowywać. Rzeczywistość może jednak okazać się znacznie mniej różowa, kiedy dowiesz się jak obsługa restauracji obchodzi się z produktami, które później lądują na twoim talerzu. Szefowie kuchni wypowiadający się na portalu Reddit zdradzają, co lepiej sobie odpuścić podczas wyjścia do restauracji.

Woda z plasterkiem cytryny

Jeśli musisz zamawiać wodę, zrezygnuj z wkrojonej cytryny. Dr Philip Tierno z Uniwersytetu Nowojorskiego przebadał cytryny z 76 różnych lokali gastronomicznych. Na 21 próbkach znalazł bakterie mogące zaszkodzić ludzkiemu układowi pokarmowemu. Mało tego, na kilku z nich znalazł ślady ludzkiego kału. Dodatkowo szefowie kuchni przyznają, że cytrynę do napojów kroją często tymi samymi nożami, którymi wcześniej kroili surowe mięso.

Ryba

Nie zamawiaj dorsza, ani żadnej z ryb na początku tygodnia. Dlaczego? Dostawy ryb najczęściej mają miejsce w czwartek lub piątek, ze względu na wzmożony ruch w weekend. Dlatego w poniedziałek na pewno nie są już świeże.

Dania, które nie są specjalnością lokalu

Idąc do włoskiej restauracji nie zamawiaj moussaki. Nawet jeśli lokal ma ją w swojej karcie. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że szef kuchni nie do końca radzi sobie z jej przygotowaniem. Warto trzymać się tego, co jest specjalnością restauracji, w której jesz. Wtedy masz pewność, że twój posiłek jest najwyższej jakości.

Dobrze wysmażony stek

Istnieje kilka powodów, dla których nie powinnaś zamawiać dobrze wysmażonej wołowiny. Najważniejszym z nich jest jednak całkowite rujnowanie struktury mięsa przez zbyt długą obróbkę techniczną. Zbyt intensywne smażenie bardzo szybko ścina białko, a to może dać ci zbyt suche i żylaste mięso.

Pieczywo

Nie łudź się, jeśli myślisz, że pieczywo w koszykach, które stoją na restauracyjnym stole, jest wymieniane po każdym kliencie. Tak naprawdę uzupełnia się tylko podstawowe braki w chlebie i bułkach. To czego nie zjedli poprzedni klienci (i czego dotykali) wciąż zostaje w twoim koszyku.

Wybrane dla Ciebie

Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity
Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity