Wiosenna dieta dla dwojga
JADWIGA OLCZAK • dawno temuKiedy zrzucamy kolejne warstwy ubrania, często okazuje się, że tu i ówdzie przybyło nam trochę kilogramów. Wiosenna garderoba staje się za szczupła, co mobilizuje do podjęcia decyzji o odchudzaniu. Byle zdążyć przed latem. Jednak chudnąc, trzeba dostarczać organizmowi odpowiednich witamin i składników odżywczych, dlatego należy dietę skomponować we właściwy sposób.
Po chłodnych miesiącach nasz organizm przede wszystkim domaga się uzupełnienia niedoboru witaminy D. Jest ona syntetyzowana w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, co zapewnia nam 90% zapotrzebowania na tę witaminę. O pozostałe 10% musimy zadbać sami poprzez odpowiedni sposób odżywiania się.
— Zimą niedobór witamin i składników mineralnych często uzupełniamy, wybierając łatwe rozwiązania, jakimi są suplementy diety – mówi Małgorzata Zdrojewska specjalistka dietetyk współpracująca z firmą Good Food. — Na szczęście wraz z nastaniem wiosny możemy sami wybrać bardziej naturalnąi smaczniejszą postać – dodaje ekspert.
Wiosna, lato sprzyjają uatrakcyjnianiu posiłków, ponieważ na targach dostępnych jest coraz więcej warzyw i owoców. Dzięki temu dietę można skomponować w taki sposób, aby wzmocniła naszą odporność oraz osłabiony po zimie organizm, a także oczyściła go i pomogła na zrzucenie zbędnych kilogramów. Odchudzanie wiąże się z pewnymi wyrzeczeniami, dlatego łatwiej przez tę trudną drogę przejść z kimś bliskim, wzajemnie się mobilizując.
— Wprowadzenie w życie diety, kiedy twój partner obok smaży sobie kotlety schabowe, jest prawie niemożliwe – opowiadają Ania i Michał, para z Wrocławia. — To męczące i pracochłonne, ponieważ trzeba gotować dwa obiady – mówi Ania. — I do tego nadszarpuje domowy budżet – dodaje Michał.
Pierwszym krokiem, jaki należy podjąć, jest zamiana lubianych, lecz niekoniecznie zdrowych codziennych produktów na te, które dostarczają wartościowych składników. Zamiast pszennego chlebka czy bułeczek warto sięgnąć po ciemne pieczywo czy chrupkie wielozbożowe lub wafle ryżowe bogate w naturalny błonnik. Zaletą błonnika jest jego pęcznienie w żołądku, dzięki któremu dłużej odczuwamy sytość. Poza tym sprawia on, że organizm wchłania mniej składników z pożywienia. Dodatkowo błonnik reguluje działanie układu pokarmowego i perystaltyki jelit. Dzięki niemu więc nie tylko chudniemy, ale i oczyszczamy swój organizm z toksyn. Odnaleźć go można w ziarnach zbóż czy brązowym ryżu, który pomaga w odzyskaniu utraconej energii.
— Dla pań jednym z ważniejszych składników mineralnych występujących w brązowym ryżu jest żelazo, na które kobiety mają znacznie większe zapotrzebowanie niż mężczyźni – mówi Małgorzata Zdrojewska z Good Food. — Panowie szczególnie docenią jego pozytywny wpływ na obniżenie cholesterolu we krwi – dodaje ekspert.
Każda dieta powinna być indywidualnie dopasowana do stylu życia osoby odchudzającej się, jej trybu pracy oraz sposobu spędzania wolnego czasu. Pracujący umysłowo mężczyzna, nie uprawiający sportu, powinien spożywać dziennie około 2400 kcal, natomiast kobieta 1700–1900 kcal. Aby dieta przyniosła oczekiwane rezultaty, kalorie należy ograniczyć do 1900 u mężczyzn i 1400 u kobiet.
Źródło: Informacja prasowa Natalia Lewicka
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze