Pieczywo. Jakie wybrać?
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuW dzisiejszych czasach coraz bardziej świadomie komponujemy swoje menu. Sięgamy po produkty zdrowe dla organizmu, bogate w składniki odżywcze. Częściej rezygnujemy więc z białego pieczywa na rzecz pełnoziarnistego czy samodzielnie upieczonego. Nasz wybór ma ogromne znaczenie ze względu na codzienne spożywanie pieczywa przez 96% Polaków.
Pierwszy bochenek chleba upieczono 12 000 lat temu. Powstał z wyłuskanychi skruszonych ziaren dzikich traw połączonych z wodą. Kształtem nieprzypominał współczesnych bochenków, lecz tortillę lub placek.Wypiekany był na rozgrzanym w ognisku kamieniu. Zakwas prawdopodobnieodkryli Egipcjanie. W piekarniach pierwsze wypieki pojawiły się podkoniec XIX wieku. Wcześniej pieczono chleb w domu według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Dziś coraz częściej gości na polskichstołach domowy smaczny chleb.
Ze względu na duży wybór pieczywa wielu Polaków stara się wybrać dlasiebie nie tylko najzdrowsze i najsmaczniejsze, ale długo utrzymującedobrą jakość i stanowiące alternatywę dla tradycyjnego chleba.
— W mojej rodzinie, podczas śniadania i kolacji, najczęściej jemypieczywo chrupkie – mówi Monika Zagajewska. Mam wrażenie, żepiekarnie stawiają obecnie na ilość, a nie jakość. Trudno dziś kupićświeży i pachnący bochenek, na co wpływają zapewne dodawane do ciastasztuczne składniki i środki spulchniające, zamiast drożdży czyzakwasu. – dodaje.
Ze względu na sposób wypieku pieczywo chrupkie zachowuje wartościowe składniki pełnych ziaren. Zawartość błonnika gwarantuje uczucie sytości. Poza tym dodaje energii oraz pomaga w zachowaniu szczupłego wyglądu i obniżeniu cholesterolu. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka i chorobę wieńcową.
— Odwrotnie, niestety, działają związki chemiczne, które zawierasztucznie przetworzona żywność. Nie tylko spowalniają metabolizm,obniżają odporność organizmu i powodują miażdżycę, ale mogą byćprzyczyną nowotworów. – mówi Małgorzata Zdrojewska, specjalistadietetyk, współpracujący z firmą Good Food.
Zachęca ona do wybierania chrupkiego pieczywa BIO.
— Są to artykuły wolne od zanieczyszczeń w postacipestycydów, sztucznych nawozów i konserwantów. Powstają z atestowanych,ekologicznych surowców, które, jak dowodzą badania, dostarczają o 30%więcej witamin i składników mineralnych, niż te wytwarzanekonwencjonalnie. – dodaje Małgorzata Zdrojewska.
Ogromną zaletą pieczywa chrupkiego jest długi termin przydatności dospożycia. Nie tylko jest to opłacalne, ale i wygodne, bo w każdej chwilimożna sięgnąć po ten produkt bez konieczności codziennego robieniazakupów.
Modne ostatnio samodzielne pieczenie chleba jest odzewem na akcjeekologiczne promujące zdrową żywność i życie w zgodzie z naturą.Poza tym dzięki dostępnym w sklepach gotowym wypiekaczom można szybko iłatwo, bez specjalnego zakwasu, upiec świeżutki bochenek. Wystarczyprzygotować odpowiednią ilość składników i zaprogramować czas, abyzjeść dobry chleb, który wzbogacić można ulubionym ziarnem czyprzyprawami. Takie rozwiązanie chwali Dagmara Stępień:
— Dwa lata temukupiliśmy sobie z mężem pod choinkę wypiekacz i bardzo często z niegokorzystamy. Od tej pory znów możemy delektować się chrupiącą skórkąchleba, którego smak znamy już tylko z dzieciństwa. – dodaje.
Dzisiaj wybór pieczywa jest ogromny. Sięgając po nie, starajmy sięjednak znaleźć to, co najlepsze i najzdrowsze.
Informacja prasowa: Natalia Lewicka
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze