Najdroższa z herbat
MAGDALENA TRAWIŃSKA • dawno temuCzy wiesz, że jedna filiżanka białej herbaty zawiera tyle strażników młodości - polifenoli, ile 12 szklanek soku pomarańczowego? Ta najrzadsza i najdroższa z herbat z powodzeniem może zastąpić poranną małą czarną. O niezbyt jeszcze popularnej w Polsce i niedocenianej ze względu na właściwości i walory smakowe białej herbacie warto dowiedzieć się więcej.
Biała herbata wytwarzana jest z młodych, nierozwiniętych pąków liści, które zbierane są jedynie wczesną wiosną, głównie w Chinach. Krzewy herbaciane są chronione przed słońcem, by listki nie zaczęły dojrzewać i nie nabrały zielonego koloru. Pączki poddaje się więdnięciu, a następnie suszeniu i delikatnej fermentacji, tak by nie zostały uszkodzone. Podczas obróbki herbata nie traci nic ze swoich właściwości. Nie praży się jej i nie zwija. Naturalne wysuszone liście mają srebrnawy odcień i są całe pokryte włoskami.
Białą herbatę można parzyć nawet trzykrotnie. Najlepsza temperatura dla niej to 85 stopni C. Parzenie do 4 minut wydobywa jej właściwości pobudzające, parzenie do 8 min sprawia, że herbata uspokaja i relaksuje. Napar z białej herbaty ma jasny, lekko słomkowy odcień. Odznacza się subtelnym aromatem i delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Herbata bywa wzbogacana owocowymi aromatami. Dłuższe parzenie daje więcej walorów smakowych.
Biała herbata jest bogata w witaminę C, która pobudza, orzeźwia, wspomaga koncentrację i chroni skórę przed atakiem wolnych rodników. Zwana jest eliksirem młodości, ponieważ zawiera polifenole, które hamują powstawanie wolnych rodników, tym samym opóźniają proces starzenia się skóry. Biała herbata zawiera aż 47% polifenoli, a jej zielona siostra tylko 20%. O wiele bardziej niż znana z tego herbata zielona przeciwdziała także powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach. Ma w tym zakresie aż trzykrotnie mocniejsze działanie. Polecana jest zwłaszcza osobom obciążonym genetycznie chorobą nowotworową. Biała herbata obniża także poziom cholesterolu. Z powodzeniem może zastąpić filiżankę czarnej kawy, bo tak samo jak ona pobudza krążenie krwi i podnosi ciśnienie, ale jest o wiele zdrowsza. Specjalnie parzona redukuje także napięcia i stresy.
Serie kosmetyków na bazie białej herbaty koją podrażnienia i delikatnie nawilżają. Są świetne zwłaszcza do cery suchej i wrażliwej. Biała herbata stosowana w kosmetykach dodaje również skórze blasku i witalności.
To najdroższy i najrzadziej spotykany z rodzajów herbaty. W zależności od gatunku w Polsce 100 g kosztuje średnio od 30 do 150 zł.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze