Witamina C, czyli czas na odporność

Jesień to czas, gdy dopada nas apatia i pierwsze przeziębienia. By uchronić organizm od jesiennych infekcji, chandry i braku energii, trzeba pomyśleć o zdrowiu. W kuchni zamiast kalorycznych i przetworzonych węglowodanów koniecznie muszą się znaleźć owoce i warzywa. Codzienna dawka gruszek, jabłek i śliwek dostarczy cennego błonnika, witaminy C, wspomoże układ trawienny i zapewni porcję solidnej energii.
image
Danuta Capiga

Jesień to czas, gdy dopada nas apatia i pierwsze przeziębienia. By uchronić organizm od jesiennych infekcji, chandry i braku energii, trzeba pomyśleć o zdrowiu. W kuchni zamiast kalorycznych i przetworzonych węglowodanów koniecznie muszą się znaleźć owoce i warzywa. Codzienna dawka gruszek, jabłek i śliwek dostarczy cennego błonnika, witaminy C, wspomoże układ trawienny i zapewni porcję solidnej energii.

Witamina C zwana także kwasem askorbinowym to podstawa naszego menu. Wzmacnia system odpornościowy organizmu, stymuluje gospodarkę hormonalną. Wspomaga uszczelnianie naczyń krwionośnych przez co przenikanie chorobotwórczych mikroorganizmów jest utrudnione. Chroni przed przeziębieniami i grypą, obniża poziom stresu, ułatwia gojenie się ran i złamań.

Źródła witaminy C to warzywa kapustne, owoce jagodowe - głównie czarna porzeczka, ziemniaki, żółte i zielone warzywa, natka pietruszki, czerwona papryka i żurawina.

Witamina C należy do najmniej trwałych, ulega zniszczeniu w wyższej temperaturze. Przy sporządzaniu potraw (gotowanie, duszenie) traci się 75% witaminy C, przy suszeniu owoców do 90%. Procesy technologiczne takie jak pasteryzacja czy mieszanie połączone z napowietrzeniem niszczą witaminę C. Bardzo dobrym sposobem na zachowanie witaminy C w produkcie jest kwaszenie warzyw i owoców.

- Dbanie o zachowanie odpowiedniego stężenia witaminy C w organizmie jest szczególnie istotne w czasie infekcji oraz rekonwalescencji po chorobie, kiedy nasz układ immunologiczny jest osłabiony przez działanie bakterii i wirusów  podkreśla - Agnieszka Pawłowska – Wypych, biotechnolog.

Witamina C nie może być syntezowana i magazynowana w organizmie człowieka, musi być więc nieustannie dostarczana z pożywieniem.

Źródło: informacja prasowa Magdalena Korzeniewska

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥