Insulina

Diamenty nie tylko najlepszym przyjacielem kobiety

... Ostatnie badania odkryły, że nanodiamenty mają właściwości, które pomagają leczyć rany. Przyciągają do siebie insulinę. Oprócz regulowania poziomu cukru we krwi insulina ma także zdolność do przyśpieszania procesów gojenia się ran. ... Ostatnie ...

dawno temu

Cukrzyca a tryb pracy - zagrożenia?

... niekorzystnie wpływają na poziom glikemii. Dodatkowo, osoby przyjmujące insulinę, muszą bardzo rygorystycznie przestrzegać reżimu czasu i dawki. Osoba zbyt dużo pracująca naraża się na ciężkie powikłania cukrzycy. ...

dawno temu

Dieta w insulinooporności – fakty i mity

... Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na insulinę, hormon produkowany przez trzustkę, który odpowiada m.in. za regulowanie stężenia glukozy we krwi. W leczeniu tego schorzenia ... wysoki. Ponadto dieta o niskim IG: - obniża ...

dawno temu

Węglowodany w jedzeniu

... jej dostarczania do wątroby i mięśni powoduje jednak, że z trzustki wytwarzana jest duża ilość insuliny, więc niedługo po takim posiłku odczuwamy uczucie głodu. Jak temu zaradzić? ... jej dostarczania do wątroby i mięśni powoduje jednak, że z ...

dawno temu

Amatorskie odchudzanie drastyczne w skutkach

... . Taka reakcja następuje przy braku insuliny. Cukier krąży we krwi, lecz nie może być przejęty przez komórki. Prowadzi to do produkcji ketonów, które wywołują kwasicę metabiliczną (nieoddechową ...

dawno temu

Indeks glikemiczny

... na to wyprodukowaniem dużej ilości insuliny, która zbija poziom cukru do pozycji dużo niższej niż wyjściowa. Tak gwałtowny spadek cukru w organizmie wywołuje szybko uczucie głodu. Produkty o wysokim ... indeksie glikemicznym wpływają na ...

dawno temu

Właściwości gorzkiej czekolady

... insuliny. Właściwości gorzkiej czekolady mają znaczenie także w przypadku chorób serca. Zawarte w niej substancje, np. antyoksydanty i magnez zapobiegają zakrzepom krwi, przez co zmniejszają ryzyko zawału serca. Gorzka czekolada pozytywnie ...

dawno temu

Picie słodzonych napojów powoduje stan przedcukrzycowy

... ryzykiem rozwoju stanu przedcukrzycowego niż osoby, które ich unikają. Regularne spożywanie napojów słodzonych cukrem powiązano także z opornością na insulinę, a więc z większym zagrożeniem cukrzycą typu 2. ...

dawno temu

Naturalna witamina D w sprayu

... Witamina D jest niezbędna dla dzieci. Odpowiada za zdrowe kości, wzrost, korzystnie wpływa na układ mięśniowy i nerwowy. Łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie insuliny, podnosi odporność ...

dawno temu

Rola chromu w organizmie

... utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Co warto wiedzieć o chromie? Właściwości chromuGłównym zadaniem chromu jest wzmacnianie działania insuliny, hormonu produkowanego przez trzustkę. Odpowiada ona ... za transport glukozy do wszystkich komórek w ...

dawno temu

Cukrzyca

... Cukrzyca wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny to jedna z największych epidemii w dziejach ludzkości. Schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi ... u kolejnej osoby na świecie, a co 10 sekund ktoś ...

dawno temu

Chorzy z niewyspania

... , a co za tym idzie – do przejadania się. Nadmierne jedzenie może skutkować obniżeniem poziomu insuliny, jak również podwyższać lub obniżać odporność na działanie insuliny. Oba czynniki powodują cukrzycę typu 2 ...

dawno temu

Cukrzyca

... stężenie glukozy we krwi wynika z częściowego bądź całkowitego zahamowania produkcji insuliny przez trzustkę lub słabej reakcji na ten hormon (insulinoodporności), czasem obu tych zjawisk jednocześnie ... choroby pojawia się w wieku starszym. ...

dawno temu

Chrom przydatny nie tylko w odchudzaniu

... jest odporność organizmu na działanie insuliny. Naukowcy stwierdzili również, że osoby chore na cukrzycę są szczególnie podatne na depresję. Dokłądnie, szacuje się, że są one przynajmniej dwa razy bardziej ... narażone na zachorowanie, niż ...

dawno temu

Indeks glikemiczny - dlaczego jest tak ważny?

... glikemiczny, tym więcej glukozy, a tym samym insuliny. Dlaczego insulina nie sprzyja odchudzaniu? Ponieważ po pierwsze, umożliwia przyswajanie cukru i magazynowanie tłuszczu, a po drugie wywołuje uczucie ...

dawno temu

Powiązane Tematy