Składniki:
Ciasto spód:
1 kostka margaryny, 1 1/2 szkl. cukru, 3 łyżki kakao, 4 łyżki wody: To roztopić i ostudzić dodać: 2 szkl. mąki, 4 żółtka, 4 białka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Rolada (przepis na jedną roladę):
3 jajka, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki.
Masa budyniowa:
3 szkl. mleka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek cukru pudru, 2 paczki kokosów (jak ktoś lubi), 2 kostki masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto spód:
Do roztopionych składników dodać resztę składników, które utrzeć mikserem. Na koniec dać pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką z ciastem. Upiec.
Rolada:
Białka ubić dodać cukier, następnie żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec. Po upieczeniu zwinąć w rulon. Upiec takie dwie rolady. Rolady przełożyć masą, a w środek dać galaretkę (gotową) - pokrojoną.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wystudzonym budyniem.
Przełożenie:
Połowa ciasta ciemnego - kwaśny dżem - druga połowa placka ciemnego - masa - po bokach wzdłuż rolady - w środek owoce: banany, mandarynki, winogrona pokrojone - zalać stygnącą galaretką.3 różne galaretki.
Rozpuścić każdą osobno według przepisu na opakowaniu.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, miska, trzepaczka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | Ala |