Składniki:
- 9 jaj,
- 1,5 szkl. cukru kryształu,
- 9 łyzek maki,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki kawy,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać żółtka, makę, proszek do pieczenia. Do drugiej dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto żółte wylać na blachę i posypać kawą, drugą masę kłaśc kupkami i upiec. Gdy ciasto wystygnie przekroić i przełożyć masą.
MASA:
1 kostkę masła lub margaryny utrzeć z jedną szklanką cukru pudru. Ugotować budyń 0,5 l mleka (odlać pół szklanki zimnego mleka, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyzki pszennej i cukier waniliowy) wlać do gotującego się mleka. Gdy budyń wystygnie dodać do roztartej margaryny i wymieszać.
Uwagi:
Można zrobić masę z cukru, galaretki, smietany.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Brysia |