Składniki:
1,5 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 kostki masła roślinnego,
5 jaj,
po 5 łyżek: wódki, kakao i ciepłej wody.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce wódki, kakao i ciepłej wody. Odłożyć półtorej szklanki kremu do przełozenia i udekorowania ciasta. Do pozostałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a potem piane z białek. Włożyć ciasto do małej tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 45 minut. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć częścią kremu, resztą ozdobić wierzch.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aga D. |