Składniki:
Ciasto:
7 jaj, 1 szk. cukru, 1/2 szk. mąki ziemniaczanej, 1/2 szk. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu.Krem:
25 dkg mielonego sera (1. patrz - inne uwagi), 1/2 l. śmietanki kremówki 36% lub 30%, 1 opak. "Śnieżki", 2 galaretki cytrynowe, 2 szk. gorącej wody, 2 łyżeczki cukru, 1 słoik dżemu do smarowania wierzchu ciasta (2. patrz - inne uwagi).
Posypka:
1/3 kostki margaryny, 10 dkg kokosu grubego, 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Przepis pochodzi od mojej cioci, która dostała go od swojej koleżanki. W internecie nie znalazłam przepisu na to ciasto, więc postanowiłam się nim podzielić ;)
Wykonanie ciasta:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę, pod koniec dodajemy łyżkę octu i dalej ubijamy, dodając po 1 żółtku. Po połączeniu białek z żółtkami, dodajemy obie mąki z proszkiem i mieszamy delikatnie łyżką. (3. patrz - inne uwagi) Wkładamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy w 180 stopniach na jasno złoty kolor, aż brzegi odejdą od blachy. (4. patrz - inne uwagi) Po upieczeniu, przykrywamy ciasto ściereczką. Po odparowaniu, zrywamy wierzchnią skórkę. Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy go wzdłuż na połowę.
Wykonanie kremu:
Galaretki rozpuszczamy z 2 szk. gorącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia. Ser ucieramy z cukrem.Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec dodając "Śnieżkę" dalej ubijając. Dodajemy utarty z cukrem ser cały czas ubijając. Po połączeniu sera ze śmietanką dodajemy schłodzone galaretki i ubijamy do połączenia składników. Jedną cześć ciasta wkładamy do formy i wylewamy na niego wykonany krem i przykładamy drugą cześć ciasta. Wkładamy do lodówki.
Posypka:
Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię i smażymy kokos na złoty kolor na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia DALEJ MIESZAJĄC, aby posypka się nie sklarowała. Wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy wierzch dżemem i posypujemy schłodzonym kokosem, dociskając go lekko do dżemu. Wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny.
Jak podawać?
Ciasto jest leciutkie, rozpuszcza się w ustach. Niezależnie z czym poda się owe ciasto, na pewno będzie smakowało :)
Uwagi:
1.Do tego przepisu użyłam 1 kostki sera " Zielona łąka" Ma on idealną konsystencje. Nie trzeba go mielić.2. Dżem można dodać jaki się tylko lubi. Proponuje tutaj dżem truskawkowy lub wiśniowy z uwagi na lekką kwaskowatość. 3. Do mieszania ciasta najlepiej użyć trzepaczki.4. Ja włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam go ok. 20 min. Piekłam to ciasto tylko raz, ale bardzo dobrze mi wyszło. Było przepyszne i momentalnie znikło z blachy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Weronika |