Pasztet - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg miesa łopatki lub "od szynki",
- 30 dag słoniny lub boczku,
- 30 dag wątróbki,
- włoszczyza,
- 2 jajka,
- 2 kajzerki (czerstwe),
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Mięso + słoninę + włoszczyznę gotujemy razem. Doprawiamy tak jak rosół.
Wątrobkę zmażymy.
Po ugotowaniu mięsa odcedzamy od wywaru. (Wywaru nie wylewamy!)
Wątróbkę, ugotowane mieso i warzywa mielimy dwa razy.
Dodajemy jajka, bulki( wczesniej namoczone w wywarze z mięsa i odciśniete). Ewentualnie jeszcze troche doprawiamy + dodajemy 1łyżeczke gałki muszkatolowej.
Całość dobrze mieszamy.
Piec w brytwanie wysmarowanej tluszczem i posypanej bułką lub wylożonej papierem (NIE folią bo się pasztet przyklei).
Pieczemy 40-60 min.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
Autorania

Pasztet: Podobne przepisy

Pasztet: wypróbuj również

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się” i postanowiłam także zgłębić tajniki przyrządzenia pasztetu, tak by ów aromatyczna woń rozchodziła się w domu nie tylko na specjalne okazje. Dlatego dziś postaram się i Was zachęcić do nauczenia się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane ... do polskich warunków. Podstawowym surowcem ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską zawartość tłuszczu, za to walory smakowe są nie do opisania. Dziś polecamy przepis na pasztet z zająca. Przyrządzenie jest jest trudne, a skosztowanie to prawdziwy ... i posypanej delikatnie bułką tartą. ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z kiszonymi ogórkami Wodzisław ...

dawno temu

Pasztety warzywne Wodzisław

... Pasztety warzywne Wodzisław (z suszonymi pomidorami, z pieczarkami, z kiszonymi ogórkami) to pyszna alternatywa dla mięsnych produktów tego typu. W składzie mają mnóstwo warzyw delikatnie ... Pasztet warzywny z pieczarkami Wodzisław Tradycyjny ...

dawno temu

Jedzenie wegetariańskie

... Choć dziś już możemy spożywać mięsne specjały, to w tym świątecznym dniu wegetarianie nie będą stołować się pasztetem z zająca czy pieczoną kiełbaską. Sekret ich kuchni tkwi jednak w takim ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... w naszym kraju już w XVII wieku, można było je spotkać niemal w każdym gospodarstwie. Pieczeń z gęsi z jabłkami lub gruszkami z dodatkiem modrej kapusty, wędzone półgęski, smalec z gęsi, pasztety ... piersi gęsi bez kości, obszytej gęsią ...

dawno temu

Czy nadwaga jest mi pisana? List do Dietetyka

... do pracy to taki, który dobrze smakuje "na zimno",  zaspokoi nasz głód przy jednoczesnym dostarczeniu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dobrym rozwiązaniem jest upieczenie pasztetu w oparciu ... o rośliny strączkowe. Taki pasztet można ...

dawno temu

Pomóż wątrobie przetrwać święta

... mazurki i babki, tłusta pieczeń, pasztet, sałatka z majonezem, żurek z białą kiełbasą, jajka pod wieloma postaciami. Tylko co na to nasza wątroba? ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... do pasztetów czy sera. Jeżeli jednak tego typu zmiana w jadłospisie jest dla nas zbyt drastyczna, wystarczy, że przygotujemy dobrze znane warzywa, owoce albo mięsa w zupełnie niespotykany dotychczas sposób ...

dawno temu

Naleśniki bez jajek

... się każdy z nas są potrawy wegetariańskie albo wegańskie. To właśnie w sklepach z tego typu żywnością spotkać możemy produkty sojowe zastępujące pasztety, kotlety, a nawet parówki tradycyjnie ...

dawno temu

Jak powstały restauracje?

... , którzy oferowali pieczone dania mięsne, i u cukierników, sprzedających pasztety. Władze miasta zadecydowały, że w tego typu miejscach klientów należy informować o cenach już przy wejściu – można to uznać za pierwszą ...

5 miesięcy temu

Mięso z dziczyzny

... do pasztetów. Ponadto do dziczyzny pasują suszone owoce oraz czerwone wino. Z potraw godnych polecenia są takie specjały jak: pasztet z zająca i bażantów, bitki z mięsa sarny w sosie, schab z jelenia ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... i sezamie. Smaż na oleju. Mięso z rosołu– przepisy są najróżniejsze. Pamiętaj, że możesz z niego zrobić farsz do pierogów, naleśników czy dodatek do pasztetu. Kurczak z rosołu nigdy nie powinien się marnować.   ...

dawno temu

Smakołyki turysty górskiego

... Idealnym napojem jest woda źródlano-potokowa, a produktem spożywczym – pasztety i inne konserwy. Są też wypełniacze, jak makaron, ryż, chleb czy ziemniaki. Ważnym dodatkiem smakowym jest tu ketchup ... : chleb zwykły - 150g pasztet z kurczaka - ...

dawno temu

Dieta wegetariańska - dieta przyszłości?

... o korzystnym składzieaminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Wykorzystywana jest m.in. jako składnik pasztetów. Rezygnacja z mięsa nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych kotletówczy ... pasztetów, gdyż obecnie można ...

dawno temu

Jak wzbogacić smak kompotu z suszu?

... zdecydowany, słodki smak o bardzo wyrazistym aromacie przypominającym zapach szarlotki. Imbir – dodawany zwykle do pasztetów, czy pierników, ma także zastosowanie jako przyprawa wzbogacając smak suszu ...

dawno temu

Przepisy z ravioli

... ziemniaki z zeszkloną cebulką i papryką smażone grzyby z serem żółtym, pasztet drobiowy zmieszany z masłem. Ta unikalna potrawa kuchni włoskiej jest prosta w przygotowaniu i ma bardzo wiele zastosowań ...

dawno temu

Dieta Atkinsa

... , pasztetów, ryb, jaj, kawy bezkofeinowej, herbaty, tłuszczów roślinnych (oliwa, oleje roślinne), tłuszczów zawartych w mięsach i rybach, wody (przynajmniej 2 litry dziennie). Trzeba natomiast zrezygnować ...

dawno temu

Powiązane Tematy