Składniki:
- 1 kg miesa łopatki lub "od szynki",
- 30 dag słoniny lub boczku,
- 30 dag wątróbki,
- włoszczyza,
- 2 jajka,
- 2 kajzerki (czerstwe),
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Mięso + słoninę + włoszczyznę gotujemy razem. Doprawiamy tak jak rosół.
Wątrobkę zmażymy.
Po ugotowaniu mięsa odcedzamy od wywaru. (Wywaru nie wylewamy!)
Wątróbkę, ugotowane mieso i warzywa mielimy dwa razy.
Dodajemy jajka, bulki( wczesniej namoczone w wywarze z mięsa i odciśniete). Ewentualnie jeszcze troche doprawiamy + dodajemy 1łyżeczke gałki muszkatolowej.
Całość dobrze mieszamy.
Piec w brytwanie wysmarowanej tluszczem i posypanej bułką lub wylożonej papierem (NIE folią bo się pasztet przyklei).
Pieczemy 40-60 min.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | ania |