Składniki:
Masa:
- 3 i 1/2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 całe jajka,
- 3 cm kostki margaryny,
- 3 łyżeczki małe miodu sztucznego,
- 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej.
Masa:
- 3/4 litra mleka,
- 7 dużych łyżek kaszy manny,
- 2 duże łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać nożem na stolnicy ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę. Zagnieść. Potem podzielić na 3 równe części. Każdą część z osobna rozwałkować i upiec na blaszce dużej prostokątnej. Piec każdy ok. 10 min. na złoty kolor. Masa: na gotujące się mleko wsypywać kaszę mannę i cukier. Mieszać aby nie przywierało do garnka. Gdy ugotowana masa ( kaszka) wystygnie dodawać do niej jeszcze szklankę cukru i wiórki kokosowe. Dobrze razem wymieszać. Następnie utrzeć 1 kostkę masła i cały czas mieszając dodawać do masy (kaszki. Wszystko dobrze ucierzeć. Można dodać olejek zapachowy, rodzynki. Na sam koniec przełożyć wystudzone 3 placki masą. Na wierzch posmarować polewą czekoladową. Nie należy zrażać się długością przepisu. Wbrew pozorom nie ma przy nim dużo pracy, a smakuje naprawdę wyśmienicie.
Jak podawać?
Najlepiej trzymać w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | ewcia |