Składniki:
2 śmietany 18%, 3 galaretki (różne kolory), 3 łyżki żelatyny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka.
Jak przyrządzić?
Rozpuścić galaretki - każdą w 1 szklance gorącej wody, wylać na płaskie talerze i zostawić do stężenia. Jak są twarde - pokroić w kostkę. 3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Szklankę mleka zagotować z 1 szklanką cukru. Połączyć z żelatyną (najpierw trochę mleka wlać do żelatyny). Do miski przelać mleko z cukrem i żelatyną. Przestudzić, ale nie zostawiać do zgęstnienia! Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać (żeby nie było grudek śmietany). Do tej masy dodać pokrojoną galaretkę i wymieszać. Wlać do foremek i wstawić do lodówki.
Potrzebne przybory:
garnek, miska, 2 foremki, 3 talerze
Jak podawać?
W plastrach lub jako składnik owocowych "szaszłyków". Nie polecam tężenia w pucharkach, bo deser ma konsystencję stałą, nie kremową.
Uwagi:
Ważne: galaretki przygotować wcześniej, resztę robić, jak są już twarde, ponieważ mieszanina mleka, cukru, żelatyny i śmietany po przestudzeniu szybko tężeje, natomiast ma mieć płynną konsystencję, żeby razem z galaretką ładnie "ułożyła się" w foremkach. Ja używam do tych proporcji 2 foremek keksowych dł. 33 cm (z karbowanym dnem), bo deser po wyjęciu i odwróceniu do góry dnem ładnie wygląda. Na codzienną zachciankę odkrawam w foremce plasterek i zaspokajam zapotrzebowanie na słodycze. Świetne na dziecięce czy młodzieżowe przyjęcia. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Joanna |