Składniki:
Ciasto:
- 5 jaj
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki proszku
- 2 łyżki kakao i mąki
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 20 dkg cukru
- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
zółtko
- kostka masła
Polewa:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki smietany kwaśnej
- 2-3 łyżki kakao
Jak przyrządzić?
Białka ubić z cukrem, dodac żółtka, potem po trochę na przemian wodę z olejem i mąkę z proszkiem. Podzielić na 2 części, do pierwszej dodać 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao. Wylać na blachy, takie większe keksowe, podłużne. Piec 35' w 180 stopniach.- Ugotować budyń: na gotujące mleko z cukrem wlać rozmieszane w małej ilosci mleka mąkę i żółtko. Ostudzić, utrzeć z masłem. - Ciasta pokroić na paski o szerokości 1-2 cm. Układać na przemian na dużej desce: ciasto białe, masa, ciasto ciemne, masa... Mają powstać 2 krótsze ciasta lub jedno dłuuuugie. Polać polewą (zagotować masło z cukrem, zdjąć z ognia, dodać śmietanę i kakao). Kroić na ukos!
Potrzebne przybory:
2 długie blaszki,nie takie wąskie jak keksowe tylko jak na babkę.
Jak podawać?
KROIĆ NA UKOS!
Uwagi:
Do masy czasem dodaję zmiksowane banany :) Najlepiej nakładać na poszczególne części ciast masę i "dostawiać" do wcześniejszej.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | SYLWUŚ |