Składniki:
CIASTO:
9 białek,
1,5 szklanka cukru,
1 szklanka oleju,
1,5 szklanka mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 cukru waniliowe.
MASA:
1 galaretka (obojętnie jaka),
1 śnieżka,
0,5 l mleka.
Jak przyrządzić?
NA MASĘ: galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do wystygnięcia, śnieżkę zrobić wg przepisu i dodać zimną galaretkę.MA CIASTO: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy piana będzie sztywna, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. CIASTO PODZIELIć NA 4 RÓWNE CZĘŚCI:Do I części dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki,Do II części dodać 1 łyżkę kakao,Do III części dodać 3 łyżki suchego maku,Do IV części dodać 1 kisiel wiśniowy,Ciasto kłaść na środek blachy po 3 łyżki, piec 45 min w temp 170 stop. Następnie już upieczone i koniecznie zimne ciasto kroimy na pół i przekładamy masą. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok.40 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | EDI25 |