Składniki:
240 g migdałów, 400 g mandarynek, 180 g cukru, 5 jajek, masło do posmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Migdały trzeba zemleć na jak najdrobniejszy proszek. Trzeba uważać, bo migdały są tłuste i jeśli będziemy mleć za długo, powstanie lepiąca papka. Masa ma być sypka, lekko lepka. Dodajemy do niej cukier. Mandarynki gotujemy w wodzie w całości (ze skórką) na wolnym ogniu, 1,5 - 2 godziny. Potem odcedzamy, studzimy i mielimy na gładkie puree, dodajemy do masy migdałowej i miksujemy aż składniki dobrze się pomieszają. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy, znów miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy i dokładnie acz lekko mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy/formy. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Przyda się dobry mikser i siekaczo - rozdrabniacz.
Uwagi:
Niby nic i do tego puree z gotowanych mandarynek, migdały zamiast mąki - dziwne? To coś jest genialne, począwszy od koloru po upieczeniu, skończywszy na słodko - wytrawno - migdałowym smaku!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Dawno Niewidziana MARTANA |