Spiżarnia pełna dobrych smaków

Ile z nas ma w domu prawdziwą spiżarnię? Taką z równymi rzędami półek z kolorowymi słoikami, skrzyniami jabłek, glinianymi garnkami pełnymi kiszonej kapusty i domowej roboty smalcu. No ile? Takich szczęśliwych jest niewielu, ale tęsknota za posiadaniem spiżarni pełnej pachnących rarytasów jest chyba w każdej z nas. Jedne z tej tęsknoty biorą się za przyrządzanie czasochłonnej konfitury z berberysu, inne produkują etykiety na pudełka z ręcznie robionymi ciasteczkami, a Beata Martynowska założyła firmę.
image
Katarzyna Gapska

Ile z nas ma w domu prawdziwą spiżarnię? Taką z równymi rzędami półek z kolorowymi słoikami, skrzyniami jabłek, glinianymi garnkami pełnymi kiszonej kapusty i domowej roboty smalcu. No ile? Takich szczęśliwych jest niewielu, ale tęsknota za posiadaniem spiżarni pełnej pachnących rarytasów jest chyba w każdej z nas. Jedne z tej tęsknoty biorą się za przyrządzanie czasochłonnej konfitury z berberysu, inne produkują etykiety na pudełka z ręcznie robionymi ciasteczkami, a Beata Martynowska założyła firmę.

- Pomysł zrodził się z tęsknoty za smakami, jakie pamiętam z dzieciństwa albo z kulinarnych wspomnień, jakie przywoziliśmy z wakacji, spędzanych w różnych rejonach Polski – wspomina właścicielka  firmy  produkującej przetwory owocowe i warzywne pod marką "Spiżarnia-Tradycyjne Przysmaki".

- Zaczęło się od powideł rodem z Kownat koło Ciechanowa. Lekko dymny smak tych powideł jest niepowtarzalny. Kiedy raz jadło się powidła robione przez moją babcię, trudno było potem zadowolić się kupnymi – opowiada pani Beata – a babciny przepis był i czekał na wykorzystanie. Od tego był już tylko krok, aby wykorzystać zdobyte wcześniej doświadczenia i zaproponować babcine powidła szerszej publiczności. Potem doszły inne przetwory. W pewnym momencie, nagromadziło się tyle pomysłów na najrozmaitsze produkty, że coś z tym trzeba było zrobić.

Dziś w ofercie firmy znaleźć można syrop z dzikiej róży, maliny z rumem, konfiturę korzenną z pomarańczy, borówki z gruszką, różnego rodzaju soki, przeciery i miody.

Spiżarnia obchodzić będzie wkrótce dziesiąte urodziny. Tyle czasu minęło odkąd Beata Martynowska zrezygnowała z korporacyjnej kariery i oddała się swojej pasji do dobrego, domowego jedzenia.

- Początki, jak w każdym biznesie, nie były łatwe. Kiedy tworzy się coś nowego, własnego, zapału wystarcza, żeby góry przenosić, a co dopiero pokonywać trudności – opowiada właścicielka.

Pasja połączona z pracowitością doprowadziły firmę na rynek całej Polski. Obecnie produkty marki Spiżarnia można kupić już w dobrych sklepach w większych miastach. Znaleźli się również odbiorcy w Niemczech, Irlandii, Wielkiej Brytanii, a ostatnio nawet w Australii.

Pani Beata nie ustaje w poszukiwaniu nowych smaków.

- Uwielbiam odkrywać nowe krainy smaków i zapachów – opowiada. - Lubię  niecodzienne kombinacje smaków. Ciągłą inspiracją są podróże – te dalekie i bliskie, do innego regionu, miasta, wioski, dostarczają wielu okazji do odkrycia szerzej nieznanych smakołyków w lokalnych restauracjach czy wytwarzanych przez niewielkie rodzinne firmy.

Kiedy już pojawi się pomysł na nowy rarytas, czy to inspirowany wspomnieniem babcinej kuchni, czy też impresjami z jakiejś wyprawy, zaczyna się etap eksperymentowania. Rodzina Martynowskich próbuje, udoskonala i tworzy własne wariacje na temat musztardy, ciastek z białą czekoladą lub kapusty z jabłkami.

- Przed wprowadzeniem nowego produktu na rynek musi on najpierw zdać rodzinny egzamin smaku. Następnym krokiem są degustacje sąsiedzkie – zdradza sekret testowania nowości Pani Beata. - Mamy kilku wypróbowanych smakoszy w naszej okolicy, którzy chętnie dzielą się opiniami na temat naszych pomysłów kulinarnych.

Państwo Martynowscy prowadzą również bloga kulinarnego (www.zniejednegogarnka.pl, który pozwala na wymianę doświadczeń z wielbicielami dobrych smaków.

A co Spiżarnia poleca na świąteczny stół?

- Dobrym pomysłem na prezent lub na świąteczny stół mogą być konfitury – np. pomarańczowa, z delikatną nutą korzenną, z płatków róży albo figi z koniakiem.

Na świąteczny stół Spiżarnia proponuje również  ćwikłę, borówki z gruszką, tradycyjny polski, mocny chrzan, kapustę z grzybami, no i oczywiście pyszny barszcz czerwony. A na sylwestra, żeby mieć siłę na szaleństwa do białego rana zamówić można znakomity żurek.

Warto wziąć przykład ze Spiżarni i może w tym roku lepiej obdarować bliskich smakami pełnymi  dobrych wspomnień? Zrobienie konfitury wcale nie jest trudne! Będzie zdrowo, oryginalnie, pachnąco i inspirująco.  Czegóż chcieć więcej od prezentu?

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟