Śmietana a śmietanka – czym się różnią?
W większości śmietan znajdują się substancje zagęszczające, takie jak pektyna czy mączka świętojańska, które przy dużej zawartości mogą powodować problemy żołądkowe
Śmietana a śmietanka to dwa różne produkty. Nie tylko różnią się zastosowaniem, ale też procesem produkcji. Śmietanka powstaje ze świeżego mleka, a następnie jest poddawana procesowi wirowania, który oddziela tłuszcz mleczny od mleka. Zazwyczaj służy jako baza do produktów typu masło czy lody. Natomiast śmietana jest po prostu śmietanką ukwaszoną - w sposób naturalny lub przez dodatek czystych kultur bakterii kwasu mlekowego.
- Jeśli na opakowaniu produktu nie ma podanego składu, to oznacza, że producent do wytworzenia śmietanki użył jedynie mleka, a do powstania śmietany - mleka i bakterii. Zdarza się to jednak w niewielu przypadkach - tłumaczy Katarzyna Bosacka.
. Natomiast guma guar może przyczynić się do wzdęć i biegunki.