Rodzaje kiełbasy na grilla – jak grillować białą kiełbasę, kaszankę i inne
Grillowy pewniak, czyli tradycyjna kiełbasa na grilla
Kiełbasa jest obowiązkową pozycją na grilla. Nie wymaga dużego nakładu pracy ani żadnych szczególnych akcesoriów (wystarczy delikatnie ją naciąć i wrzucić na ruszt). I co najważniejsze, zawsze dobrze smakuje. Trzeba jednak pamiętać, że nie każda kiełbasa nadaje się do grillowania. Aby po upieczeniu była smaczna, aromatyczna i idealnie soczysta, musi przede wszystkim być:
- odpowiednio tłusta – tłuszcz stopniowo wytapia się na ruszcie, dzięki czemu kiełbasa nie ulega przesuszeniu,
półtrwała – nie za sucha, nie za wilgotna – najlepiej, gdy będzie zawierała od 36 do 56% wody,
najlepiej średnio rozdrobniona – wielkość rozdrobnionych cząstek powinna wynosić od 5 do 20 mm,
w osłonce z naturalnego, jadalnego jelita.[/list]
Biorąc pod uwagę powyższe kryteria, do grillowania dobrze sprawdzi się m.in. kiełbasa krakowska, jałowcowa i polska.
Gdy szukasz konkretnych produktów, najlepiej sięgaj po te, która nie są zanurzone w marynacie. Zazwyczaj marynowane gotowce są wysoko przetworzone i kiepskiej jakości. Dobra kiełbasa o dużej zawartości mięsa sama w sobie ma wyrazisty smak, więc nie potrzebuje żadnych dodatkowych przypraw (chociaż oczywiście można ją wzbogacać według własnych preferencji).
Wysokiej jakości kiełbasę na grilla znajdziesz w Delikatesach Centrum. Biała kiełbasa z grilla – na słodko i na ostro
Biała kiełbasa, choć bardzo lubiana przez Polaków, nie jest oczywistą propozycją na grilla. Zawiera zdecydowanie więcej wody niż kiełbasa krakowska czy jałowcowa (nawet do 72%), dlatego wymaga użycia odpowiednich przypraw lub marynaty, które pomogą jej wydobyć odpowiedni smak. Chociaż przygotowuje się ją nieco dłużej niż zwykłe kiełbaski, warto uwzględnić ją w swoim letnim menu. Wprowadzi nutę świeżości i przełamie grillową nudę.
Białą kiełbasę możesz przyrządzić np. w wersji:
- słodkiej – marynuj ją przez kilka godzin w mieszance złożonej z musztardy i miodu,
ostrej – marynuj ją przez noc w piwie z dodatkiem posiekanej papryczki chili, wędzonej papryki,
musztardy i odrobiny miodu,
umami – marynuj ją przez noc w ciemnym sosie sojowym, z posiekanym czosnkiem, odrobiną miodu i gałązką świeżego rozmarynu.[/list]
Wyciągniętą z marynaty kiełbasę możesz położyć bezpośrednio na grillowym ruszcie albo nadziać ją na namoczone patyczki do szaszłyków. Podczas grillowania możesz posmarować je pozostałą częścią marynaty – będą bardziej aromatyczne.
Kaszanka z grilla – jak ją przyrządzić, by była krucha i aromatyczna?
Jeśli nie lubisz jedzeniowej sztampy i nudy, oprócz kiełbasek, na grillu przygotuj również kaszankę. Tradycyjna polska kaszanka składa się przede wszystkim z kaszy gryczanej lub jęczmiennej wymieszanej z krwią wieprzową oraz kawałeczkami wątroby i skórek wieprzowych. Taką masę odpowiednio się przyprawia i nadziewa w cienkie jelita wieprzowe.
Niestety, właśnie ze względu na tę delikatność, kaszanka położona bezpośrednio na grillu szybko pęka i przelatuje przez ruszt. Dlatego zdecydowanie lepiej położyć ją na tacce. Jeśli jednak zależy ci, by kaszanka była idealnie chrupka, soczysta i bardzo aromatyczna, upiecz ją w łódeczce uformowanej z folii aluminiowej. Przed zapieczeniem posyp kaszankę mieszanką słodkiej i ostrej papryki i obłóż posiekaną w piórka cebulą. Opcjonalnie możesz dorzucić też 1-2 ząbki czosnku.
Aby kaszanka dobrze się upiekła, podczas grillowania trzeba ją przewrócić na drugi bok. Dlatego nie zamykaj aluminiowej łódeczki od góry i zostaw tu tyle miejsca, by można było spokojnie wykonać ten manewr, nie narażając się na poparzenie.
Parówki z grilla – nie tylko dla najmłodszych
Parówki są bardzo smaczną alternatywą dla tradycyjnych kiełbasek grillowych. Ze względu na delikatny smak i gładką konsystencję (bez żadnych twardych elementów) sprawdzają są zwłaszcza jako grillowa propozycja dla dzieci. Ale mogą zajadać się nimi również dorośli! Szczególnie, jeśli zapieczesz je na tacce, owinięte plastrem boczku i posypane szczodrze startym serem. Do tego szczypta ostrzejszej przyprawy (np. papryki chili) i gotowe.
Gdy szykujesz danie dla najmłodszych, lepiej odpuść wszystkie przyprawy i dodatki, bo mogą nie spotkać się z oczekiwanym entuzjazmem. Zamiast tego postaw na nieoczywisty kształt dania. Jak to zrobić? To proste. Nadziej parówki na patyczki do szaszłyków i lekko ponacinaj. Grilluj z każdej strony przez 5 minut, aż skórka lekko zbrązowieje i – dzięki delikatnym nacięciom – uformuje się w fantazyjne kształty.
Jedzenie na grilla – jak wybrać dobry produkt?
Bez względu na to, który produkt wybierzesz na grilla, dopilnuj, by był świeży i dobry jakościowo. Jak to ocenić? Przede wszystkim zwróć uwagę na:
- Skład
Ogólnie wszystkie produkty spożywcze, które zostały dopuszczone do sprzedaży, nadają się do jedzenia. Jednak niektóre z nich zawierają duże ilości sztucznych dodatków i konserwantów, które – zjadane często i w dużych ilościach – mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Dlatego, wybierając produkty na grilla, sięgaj przede wszystkim po te, które zawierają dużo mięsa (lub innych naturalnych składników) i mają możliwie najkrótszy skład. Dzięki temu zyskasz pewność, że nie upchano w nich niepotrzebnych wypełniaczy, barwników i aromatów, które tylko sztucznie podbijają ich kolor i smak i wydłużają ich okres przydatności do spożycia.
Oczywiście, nie demonizujmy też samych konserwantów. Obecność niektórych z nich jest konieczna, by w produkcie nie namnażały się szkodliwe bakterie (np. E250 chroni przed rozwojem toksyny botulinowej znanej jako jad kiełbasiany). Jednak mając od wyboru kilka a kilkanaście pozycji E, lepiej wybierzmy pierwszą opcję.
Jeśli kupujesz mięso paczkowane, skład powinien być widoczny na opakowaniu. Kupując mięso z lady, np. w Delikatesach Centrum , zapytaj o składniki sprzedawcę. Bez problemu przeczyta ci listę albo zaprezentuje odpowiednią etykietę.
Kolor
Chociaż każdy rodzaj prezentowanej tu kiełbasy jest inny, wszystkie powinny wyglądać świeżo i apetycznie. Jeśli zauważysz na powierzchni produktu jakieś przebarwienia lub nietypowe zabarwienie (szczególnie szarości i odcienie zieleni) lepiej zrezygnuj z zakupu.
Wygląd i teksturę
Świeże kiełbasy, parówki i kaszanki są jędrne i sprężyste. Lekko uciśnięte, powinny delikatnie ugiąć się pod naporem i szybko wrócić do poprzedniego kształtu. Jeśli pokrywa je lepka lub śliska warstewka to znak, że z całą pewnością nie nadają się już do spożycia.
Zapach[/list]
Powinien być przyjemny i aromatyczny. Jeśli wyczujesz mdłe, słodkawe tony albo specyficzny zapach amoniaku, to znak, że produkt nie jest już pierwszej świeżości i zwyczajnie zaczyna się psuć.
Biorąc pod uwagę powyższe, lepiej kupować kiełbasę i inne produkty mięsne z lady niż w zbiorczym opakowaniu. Zdecydowanie łatwiej ocenić ich jakość i świeżość (patrząc przez foliowe opakowanie to niemal niemożliwe). W sprawdzonych sklepach spożywczych, oferujących mięso i produkty mięsne z lady, np. w Delikatesach Centrum , kupisz pewne produkty, o bardzo dużej zawartości mięsa, bez zbędnych dodatków.