Polacy kochają pizzę
Blisko połowa jada ją co najmniej raz w miesiącu.
Pizza cieszy się niesłabnącym uznaniem. Polacy kochają ją przede wszystkim za niepowtarzalny smak (62 proc.) oraz możliwość skomponowania ulubionych składników.
Pizza aż do XIX wieku była przysmakiem chłopów i biedoty. Wszystko uległo zmianie za sprawą królowej Włoch Małgorzaty, która po spróbowaniu tej potrawy, tak się w niej rozsmakowała, że rozpowszechniła ją na swoim dworze. Jej ulubioną była ta, w której skład wchodziła kompozycja w kolorach włoskiej flagi: mozzarella (biały), pomidory (czerwony), i bazylia (zielony) i została nazwana na jej cześć – Margherita. To jeden z najchętniej wybieranych gatunków przez Polaków (60 proc.).
Polacy najczęściej jedzą pizzę w restauracji, pizzerii lub barze. Mimo to, zaskakujący jest fakt, że 27 proc. piecze ją samodzielnie w domu.
Ulubionym dodatkiem miłośników pizzy są zdecydowanie pieczarki, szynka, salami, Nieodłącznym dodatkiem są również sosy. Najbardziej wybierane to czosnkowy i pomidorowy. W oryginalnej włoskiej wersji nie podaje się do pizzy sosów, a wręcz jest to niedopuszczalne. Smak jej podkreśla się co najwyżej oliwą z oliwek. Ten zwyczaj również w Polsce staje się popularny i coraz częściej do zamówionej pizzy podaje się oliwę.
Chodź istnieje wiele wariacji pizzy, to najczęściej i tak wybieramy te tradycyjne.
Źródło: Newseria Lifestyle