Mleko roślinne - weganie walczą z wiatrakami

Choć nazwa mleka odnosi się jedynie do wydzieliny gruczołów mlecznych samic ssaków przyjęło się, że napoje roślinne, które mają je zastępować, również nazywa się mlekiem.
image
Danuta Capiga

Głównym atutem mleka krowiego jest to, że stanowi ono cenne źródło wapnia, białka oraz witamin, szczególnie tych z grupy D.

Mleko pochodzenia roślinnego także zawiera te składniki, niektóre z nich w zbliżonych ilościach, co mleko krowie, zwłaszcza jeśli chodzi o aminokwasy i witaminy. Mleko roślinne adresowane jest do osób nie spożywających produktów pochodzenia zwierzęcego, a także do tych z nietolerancją laktozy.

Według większości mleko krowie jest produktem naturalnym od dawien dawna. Cóż, dziś niewiele osób ma dostęp do naturalnego mleka krowiego. Mleko pochodzące od krów z wielkich farm to nie to samo, co mleko krów pasących się na pastwiskach. Krowy karmione są paszami, do których dodaje się antybiotyki i inne lekarstwa, które zapobiegają rozprzestrzenianiu się chorób w tak ogromnych chlewniach.

Mleko roślinne to całe bogactwo najróżniejszych smaków i aromatów. Napój ten można uzyskać z różnych roślin zbóż (np. ryż, owies) orzechów (orzechy włoskie, kokos, migdały), warzyw (soja). Można je przygotować w domu, gdyż te sklepowe jest stosunkowo droższe i wzbogacone różnymi dodatkami. Proces przygotowania odbywa się według tego samego schematu. Należy zalać szklankę orzechów czy migdałów, czy ryżu wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Następnie trzeba je zmiksować i odcedzić przy pomocy gazy rozłożonej na sitku. Tak przygotowane mleko najlepiej trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu i spożyć w ciągu 2-3 dni. Można dodać do niego szczyptę soli, cukier, miód, kakao, wanilię, cynamon. Po odcedzeniu mleka pozostaje nam produkt uboczny, który można wykorzystać do deserów, ciasta, ciasteczek itd.

Zwolennicy mleka krowiego mogą czasami skorzystać z mleka roślinnego, aby skosztować nowych smaków oraz dostarczyć organizmowi różnych składników odżywczych. Poza tym mleko jest przyrządzane na bazie wody, co dodatkowo nawadnia nasz organizm.

Zdjęcie: ROS-SWEET Sp. z o.o., orzechy.pl

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇