Lawenda – dobrze smakuje

Zapach lawendy działa relaksująco, dlatego używana jest w stanach niepokoju, bezsenności, nerwowości. By poprawić sobie samopoczucie, wystarczy dodać kilka kropli olejku lawendowego do kąpieli lub w sypialni postawić naczynie z suszonymi kwiatami lawendy.
image
Danuta Capiga

Olejek lawendowy poprawia kondycję skóry głowy, odświeża włosy, regeneruje zniszczone i ogranicza ich wypadanie.

Lawenda była bardzo popularna w starożytnej Grecji i Rzymie. Jej kwiaty wykorzystywano do produkcji kremów, olejków i sporządzania kąpieli.

Grecy wsławili się w produkcji miodu lawendowego o nieprzeciętnym smaku i aromacie oraz właściwościach leczniczych i kosmetycznych. Czysty miód lawendowy jest rzadko spotykany w Polsce, gdyż mamy mało pól lawendowych, stąd też miody lawendowe zawierają domieszkę innych kwiatów. W miodzie lawendowym, podobnie jak w kwiatach lawendy występuje olejek eteryczny o właściwościach antyseptycznych, regeneracyjnych i kojących. Przyspiesza też gojenie oparzeń i uszkodzeń skóry. Można go włączyć do kuracji antycellulitowych i odchudzających.

Lawenda pomaga również w dolegliwościach trawiennych, działa moczopędnie, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha, sprzyja wydzielaniu soków trawiennych. Stosowana jako herbatka ziołowa jest skuteczna na przeziębienia.

Lawenda ma również zastosowanie w kuchni.

Jak mówi Maria Sobczak współpracująca z marką Le Petit Marseillais:

Lawenda jest nieocenionym dodatkiem do słodkości, pomaga w trawieniu oraz zwalcza uczucie zimna i bólu głowy.

Służy jako dodatek do sałatek, deserów, wybranych potraw mięsnych, napojów, koktajli. Do potraw kulinarnych najlepsza będzie lawenda z własnej uprawy, można też wzbogacać dania lawendą suszoną, którą możemy ususzyć sami lub kupić w sklepie.

Nazwa lawendy pochodzi od słowa lavare (myć), jest nieodłącznym elementem kąpieli relaksacyjnych.

Warto otulić się jej zapachem używając chociażby kosmetyków z jej domieszką lub przygotowując dania np. pyszną czekoladę z lawendą i pistacjami. Można też wykazać się własną inwencją kulinarną.

Źródło: informacja prasowa Anna Riedel

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥