Gruszki a ciało
Jesienią gruszki mają swoje pięć minut. Dzięki aromatycznemu zapachowi i słodkiemu smakowi królują w kuchni. Cenione są także ich właściwości lecznicze. Ogromnym zaskoczeniem jest jednak obecność tego owocu w salonach SPA. Czemu zawdzięczają rosnącą popularność w medycynie i kosmetyce?
Właściwości lecznicze gruszek znane były już w starożytnych Chinach. Dostarczają one organizmowi cennych składników, wśród których znajdziemy witaminy A, B1, B2,B6, C i PP oraz potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocach tych występują także kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny.
Gruszki a medycyna
- Pieczone - pomagają przy problemach z trawieniem (cierpkie, niedojrzałe są pomocne w leczeniu biegunek, soczyste, dojrzałe wspomagają procesy trawienne, przeciwdziałają zaparciom, wspomagają leczenie chorób układu moczowego oraz kamicy nerkowej).
- Kompot z gruszek - uznawany jest za doskonały lek na gardło.
- Gruszki podawane na ciepło - stosuje się je w przeziębieniach, pomagają zwalczać kaszel, mają działanie przeciwgorączkowe.
- Napar z suszonych owoców - pomaga zwalczać bóle głowy, migrenę.
- Wywar z młodych liści - leczy stany zapalne skóry.
- Sok z gruszek - obniża ciśnienie i wzmacnia naczynia włosowate.
Dzięki zawartości boru gruszki pobudzają pracę mózgu i są polecane osobom z ryzykiem wystąpienia osteoporozy a ze względu na zawartość jodu chorym na tarczycę.
W tym roku gruszki królują także w renomowanych europejskich salonach SPA. Kosmetyki z ekstraktem z tego owocu oprócz witamin zawierają również antyoksydanty, które mają działanie przeciwstarzeniowe.
- Wyciągi z gruszek stosowane w preparatach mają dzięki swoim składnikom działanie ujędrniające, a oprócz spowalniania procesów starzenia chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. - przekonuje Dagmara Leja ze Słonecznego SPA w Hotelu Dosłońce Conference &SPA.
- działają wygładzająco,
- lekko złuszczają skórę i stymulują jej odbudowę,
- odżywiają skórę,
- dodają jej blasku.
- kąpiele, pilingi, maski, często połączone z innymi składnikami np. z glinkami wyciszą skórę podrażnioną i wrażliwą,
- zawartość pektyn pomoże w pielęgnacji skóry trądzikowej,
- obecność glukozy w ekstrakcie gruszkowym sprawdzi się doskonale w pielęgnacji włosów,
- wyjątkowy aromat sprzyja atmosferze relaksu i odprężenia.
- Pakiety z zabiegami na bazie gruszek komponujemy dodatkowo z gruszkowym poczęstunkiem. Należy przy tym pamiętać, że gruszka nadaje się świetnie jako uzupełnienie diet oczyszczających, nie tylko ze względu na bogactwo witamin, ale również dzięki wspomaganiu procesów trawiennych. - podkreśla Michał Warchala, szef kuchni w Hotelu Dosłońce.
Gruszki są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Kiedyś gościły na naszych stołach w postaci kompotów, syropów czy nalewki. Dzisiaj doceniając ich ciekawy smak, sięgamy po oryginalne połączenia tego owocu z białym winem, cynamonem, czekoladą czy serami. Gruszka to także doskonały składnik aromatycznych sałatek. Prawdziwą furorę robią jednak gruszkowe tarty czy crumble.
- Gruszki wykorzystywane są w tradycyjnej kuchni polskiej jako dodatek do mięs, pasztetów. Stanowią również podstawę wykwintnych deserów. - dodaje Michał Warchala.
Źródło: informacja prasowa Beata Pietrasiewicz