Figa - najsłodszy i najzdrowszy kwiat świata

Figi mają bardzo duże właściwości lecznicze. Ze względu na dużą ilość cukrów są doskonałym źródłem energii. Świeże figi zawierają od 15 do 25% glukozy i fruktozy, przeciwutleniacze, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę PP. Są bogate w sole mineralne, są najlepszym źródłem wapnia, 100g tego owocu dostarcza tyle wapnia ile jedna szklanka mleka.
image
Danuta Capiga

Figi kojarzą nam się ze Świętem Bożego Narodzenia, dodawane do wigilijnych potraw jako bakalie. Choć przysłowiowa „figa z makiem” symbolizuje coś, czego nie dostaniesz np. za przysługę, jest wartościową rośliną. Wielu badaczy uważa, że to owoc figowca a nie jabłko było „zakazanym owocem”, którym szatan kusił Ewę. To z liści figi Adam i Ewa sporządzili sobie pierwsze ubrania. W starożytnej Grecji były wysoko cenione, starszym ludziom pozwalały zachować dłużej młody wygląd i zdrowie, młodych czynić miały silnymi i wytrzymałymi.

W kulturze włoskiej figowiec i jego owoc są symbolami płodności i wiecznej młodości.
Kaloryczne i pożywne figi zastępowały niejednokrotnie cały posiłek, jedzono je ze zsiadłym mlekiem lub plackami. Wytwarzano z nich także wino.

Figi mają bardzo duże właściwości lecznicze. Ze względu na dużą ilość cukrów są doskonałym źródłem energii. Świeże figi zawierają od 15 do 25% glukozy i fruktozy, przeciwutleniacze, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę PP. Są bogate w sole mineralne, są najlepszym źródłem wapnia, 100g tego owocu dostarcza tyle wapnia ile jedna szklanka mleka.

Suszone figi to afrodyzjak dla mężczyzn mających problemy z erekcją, zawarte w nich aminokwasy zwiększają popęd seksualny.

Najsmaczniejsze figi to te bardzo dojrzałe i miękkie. Mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je spożywać na surowo, na słodko, słono, gorące. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów, ciast.  Smakują w towarzystwie mięsa, warzyw, owoców.

Figi przetwarza się na konfitury, dżemy. Nalewka z liści figi zalecana jest dla osób mających astmę, gdyż zmniejsza duszności. W niektórych regionach suszone i podprażone figi stosuje się jako substytut kawy.

Źródło: informacja prasowa Ewa Krawiec

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯