Figa - najsłodszy i najzdrowszy kwiat świata
Figi kojarzą nam się ze Świętem Bożego Narodzenia, dodawane do wigilijnych potraw jako bakalie. Choć przysłowiowa „figa z makiem” symbolizuje coś, czego nie dostaniesz np. za przysługę, jest wartościową rośliną. Wielu badaczy uważa, że to owoc figowca a nie jabłko było „zakazanym owocem”, którym szatan kusił Ewę. To z liści figi Adam i Ewa sporządzili sobie pierwsze ubrania. W starożytnej Grecji były wysoko cenione, starszym ludziom pozwalały zachować dłużej młody wygląd i zdrowie, młodych czynić miały silnymi i wytrzymałymi.
W kulturze włoskiej figowiec i jego owoc są symbolami płodności i wiecznej młodości.
Kaloryczne i pożywne figi zastępowały niejednokrotnie cały posiłek, jedzono je ze zsiadłym mlekiem lub plackami. Wytwarzano z nich także wino.
Figi mają bardzo duże właściwości lecznicze. Ze względu na dużą ilość cukrów są doskonałym źródłem energii. Świeże figi zawierają od 15 do 25% glukozy i fruktozy, przeciwutleniacze, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę PP. Są bogate w sole mineralne, są najlepszym źródłem wapnia, 100g tego owocu dostarcza tyle wapnia ile jedna szklanka mleka.
Suszone figi to afrodyzjak dla mężczyzn mających problemy z erekcją, zawarte w nich aminokwasy zwiększają popęd seksualny.
Najsmaczniejsze figi to te bardzo dojrzałe i miękkie. Mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je spożywać na surowo, na słodko, słono, gorące. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów, ciast. Smakują w towarzystwie mięsa, warzyw, owoców.
Figi przetwarza się na konfitury, dżemy. Nalewka z liści figi zalecana jest dla osób mających astmę, gdyż zmniejsza duszności. W niektórych regionach suszone i podprażone figi stosuje się jako substytut kawy.
Źródło: informacja prasowa Ewa Krawiec