Dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie?
Grillowanie to technika kulinarna uwielbiana przez Polaków. Przyznaj sama, czy istnieje w Twoim otoczeniu ktoś, kto nie lubiłby jedzenia przyrządzanego w ten sposób. Pieczenie na ruszcie wydobywa z potraw niepowtarzalny smak, a przy tym nie pozbawia go witamin i minerałów. Ale grillowanie to także świetna okazja, żeby spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto rozpocząć wiosenne grillowanie na świeżym powietrzu!
Wspólne biesiadowanie – dlaczego jest tak ważne?
Pewnie nie raz słyszałaś, że człowiek to istota społeczna. I nawet teraz, kiedy dookoła szaleje pandemia i musimy ograniczać kontakty społeczne, potrzebujemy drugiego człowieka. Jesteśmy stadni i nie umiemy żyć w odosobnieniu. Kiedy przychodzi wiosna i wszystko dookoła budzi się do życia, w nas buzują hormony. Uwalniają się endorfiny, które sprawiają, że chcemy dzielić się swoją radością z innymi. To całkiem normalne. Dlatego, jeśli tylko nadarzy się okazja, zorganizuj przyjęcie w ogrodzie. Nawet jeśli ma się on odbyć w bardzo wąskim gronie i przy zachowaniu dystansu, warto wspólnie coś razem zjeść.
Grillowane jedzenie – zdrowe czy nie?
Grillowanie to czas, kiedy dzielimy się z bliskimi pysznym jedzeniem, tysiącem anegdot i dobrym humorem. To koronny argument, który przemawia za zdrowotnymi korzyściami rozpalenia grilla. A poza tym przyrządzone na ruszcie potrawy mają wiele zalet. Są mniej kaloryczne niż np. te smażone na patelni, bo do ich przyrządzania nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu. A starannie przygotowane są zdecydowanie mniej kaloryczne.
Wybieraj zawsze świeże i sezonowe produkty. Jeżeli chcesz grillować warzywa, staraj się kupić dojrzałe i jędrne. Im więcej naturalnego cukru będą miały, tym lepsze będą w smaku. Do marynowania mięs nie stosuj gotowych mieszanek. Przygotowanie marynaty ze świeżych ziół zajmie Ci niewiele czasu. Do każdego posiłku komponuj zielone sałatki z dressingiem z oliwy i soku z cytryny lub octu balsamicznego. Nie kupuj gotowych sosów. Z naturalnych produktów można przyrządzić pyszne dipy do warzyw i mięs.
Dlaczego jeszcze warto grillować?
Za sprawą reakcji Mailarda potrawy z grilla zyskują smak i aromat, które nie da się uzyskać w inny sposób. I wcale nie chodzi tutaj o aromat węglowy, który uwalnia się z grilla. Reakcja Mailarda to moment, w którym potrawa osiąga 140°C. Polega ona na rozpadzie protein na aminokwasy, które później wchodzą w reakcję z naturalnie występującymi w jedzeniu cukrami. Karmelizacja, dym powstały podczas grillowania i odparowanie tłuszczów odpowiedzialne są właśnie za ten unikalny smak potraw.
Aby jednak grillowanie było zdrowe i bezpieczne zawsze używaj aluminiowych tacek lub folii. Nigdy nie kładź jedzenia bezpośrednio na grill. Podczas pieczenia mięsa wytapia się nawet 20% tłuszczu. Jeśli pozwolisz mu skapywać na ruszt, wymiesza się on z unoszącym się dymem, oblepiając jedzenie. A taka mieszanka może zawierać rakotwórcze substancje. Szczególnie, jeśli grillujesz na węglu. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie grill gazowy. To urządzenie do pieczenia wykorzystuje wyłącznie wysoką temperaturę i dym powstający w komorze. Dania przyrządzone w ten sposób są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne. Szybciej też będą gotowe, a Tobie pozostanie więcej czasu dla bliskich.
Teraz już wiesz, dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie. Sprawdź pogodę na najbliższy weekend, może to ten moment, kiedy rozpoczniesz sezon?