Czy jajka z południa Polski zawierają rakotwórcze substancje?
Jajecznica, omlet czy gotowane na twardo. Jajka to jedne z najczęściej spożywanych produktów przez Polaków. Według badań CBOS na temat "Zachowań żywieniowych Polaków" z 2015 roku, aż 69 proc. Polaków spożywa je kilka razy w tygodniu, a 13 procent. codziennie włącza jajka do swojego menu.
Okazuje się, że nie wszystkie jajka są zdrowe. Badacze z Politechniki Krakowskiej udowodnili, że jaja z wolnego wybiegu zawierają więcej szkodliwych dla zdrowia substancji niż te, które pochodzą z dużych ferm hodowlanych.
W przebadanych jajkach znaleziono rakotwórcze dioksyny, które w najgorszym wypadku mogą przyczynić się do zachorowań na raka. Dotyczy to jednak kur pochodzących z południa Polski. W tych rejonach kraju odnotowano duże zanieczyszczenie powietrza.
Jak tłumaczy prof. Adam Grochowalski z Politechniki Krakowskiej, substancje wydostają się z kominów, opadają na glebę i mogą zostać zjedzone przez kury wraz z paszą.
Jaja pochodzące z dużych firm hodowlanych, czyli te, które mamy na półkach sklepowych, zawierają zdecydowanie mniej toksyn. Kury karmione są sztuczną paszą, która jest kontrolowana przez weterynarzy.
Na co zwracać uwagę kupując jajka?