Chcę zmienić swoją dietę. List do Dietetyka

Skończyłam właśnie 40 lat i postanowiłam coś zmienić w swoim życiu. Kiedy patrzę na siebie w lustrze, widzę kobietę ze znaczną nadwagą. Nie podobam się sobie. Z pewnością winny jest temu mój sposób odżywiania. Niestety, lubię rzeczy mączne - makarony, różne rodzaje pierogów, kluski itp. Ciężko jest mi odmówić sobie ulubionych przysmaków. Chciałabym jeść zdrowe i dietetyczne produkty. Czym mogłabym zastąpić te potrawy?
image
Nina Wesołowska

Prawidłowy sposób odżywiania ma decydujący wpływ nie tylko na nasz wygląd, ale i na zdrowie. Bardzo ważne jest więc to, co jemy i w jakich proporcjach. Nie zawsze jednak wiemy, jak komponować posiłki i czym zastępować kaloryczne produkty. Na pytanie czytelniczki, jak zmienić swoje nawyki żywieniowe odpowiada Agnieszka Boryna.

Pani Agnieszko!

Bardzo cieszę się, że mogę zwrócić się do Pani z moim problemem. Skończyłam właśnie 40 lat i postanowiłam coś zmienić w swoim życiu. Kiedy patrzę na siebie w lustrze, widzę kobietę ze znaczną nadwagą. Nie podobam się sobie. Z pewnością winny jest temu mój sposób odżywiania. Niestety, lubię rzeczy mączne - makarony, różne rodzaje pierogów, kluski itp. Ciężko jest mi odmówić sobie ulubionych przysmaków. Chciałabym jeść zdrowe i dietetyczne produkty. Czym mogłabym zastąpić te potrawy?

Baśka z Częstochowy

***

Agnieszka Boryna - konsultant ds. prawidłowego odżywiania. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Obecnie prowadzi warsztaty prawidłowego odżywiania dla osób, które mimo katorżniczych diet nie uzyskują wymarzonej sylwetki, dla osób z niedowagą, które chętnie przyjmą parę kilogramów oraz dla osób, które po prostu chcą usystematyzować i rozszerzyć swoją dotychczasową wiedzę. Prywatnie uwielbia wypróbowywać nowe przepisy kulinarne i wyszukiwać zdrowszej alternatywy tradycyjnych polskich dań. Otwarta i ciekawa wszystkich eko nowości pojawiających się na rynku.

Pani Basiu,

Chęć wprowadzenia zmian w swoim życiu i co ważniejsze fakt, że zauważyła Pani zaistniały problem jest już początkiem drogi do sukcesu. Nie ma rzeczy niemożliwych i odpowiednie podejście, wytrwałość, determinacja i przede wszystkim podjęcie działania skutecznie zbliżają nas do wymarzonego celu.

Praktycznie każdą potrawę możemy przygotować w sposób zdrowszy i równie smaczny jak nie smaczniejszy. Mąkę białą, z której wykonane są ulubione przez Panią dania zamieniamy na mąkę razową. Makarony, o których Pani wspomniała, nie są wcale aż tak dużym złem. Jest tylko jeden warunek, makaron musi być zrobiony z mąki pełnoziarnistej, czyli musi to być makaron razowy. Dlaczego tak ważny jest rodzaj mąki, z której przygotowujemy dania? Mąka pełnoziarnista należy do grupy węglowodanów złożonych, które są paliwem dla naszego organizmu i dają nam energię. Są także doskonałym źródłem błonnika i witamin. Nasz organizm znacznie dłużej trawi węglowodany złożone, dzięki czemu dłużej czujemy się syci i tym samym nie dochodzi do gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi - co następuje przy spożyciu produktów z mąki białej, czyli węglowodanów prostych. Pierogi czy naleśniki smakują równie dobrze, gdy są wykonane z mąki pełnoziarnistej. Jeśli lubi Pani pierogi "na słodko" z owocami, proszę spróbować następującej alternatywy.

1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
1/2 szklanki ciepłej wody,
500g śliwek,
1/2 cm startego imbiru,
1 czubata łyżka miodu,
4 łyżki płatków migdałowych.

Mąkę zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 15 minut. Migdały uprażyć bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Śliwki pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Miód rozgrzać w garnku, dodać starty uprzednio imbir i zeszklić, wrzucić śliwki i podsmażać chwilę aż puszczą sok. Podsmażone śliwki przerzucić na sitko, by odsączyć je z soku, który należy przelać do garnka i zredukować na małym ogniu. Śliwki wymieszać z 3 łyżkami uprażonych migdałów. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi z falbanką. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną do góry, czekać jeszcze około minuty, a następnie wyjąć je łyżką cedzakową. Podawać polane zredukowanym sosem i posypane uprażonymi migdałami.

Pozdrawiam,

Agnieszka Boryna

kontakt do konsultantki ds. prawidłowego odżywiania: www.swiat-zdrowia.com.plhttps://facebook.com/swiatzdrowiacompl

Masz problem, wyślij do nas list z pytaniem do dietetytczki, magda.trawinska@kafeteria.pl (z dopiskiem List do Dietetyka)

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟