Jak przechytrzyć próchnicę?
DANUTA CAPIGA • dawno temuPróchnica zębów to choroba, która nęka większość Polaków. W Polsce próchnicę należy uznać za problem narodowy. Średnia krajowa zachorowań wynosi powyżej 80 procent, zaś postępy w jej zwalczaniu są niewielkie.
Próchnica zębów to choroba, która nęka większość Polaków. W Polsce próchnicę należy uznać za problem narodowy. Średnia krajowa zachorowań wynosi powyżej 80 procent, zaś postępy w jej zwalczaniu są niewielkie.
Próchnica to choroba polegająca na odwapnieniu i rozkładzie twardych tkanek zęba. Dochodzi do niej wtedy, kiedy na powierzchni zębów zaczną gromadzić się węglowodany oraz bakterie kwasowe. Znaczny wpływ na rozwój choroby ma tworzenie się płytki nazębnej. Jest to miękki, przylegający do powierzchni zęba nalot bakteryjny. Aby jej uniknąć należy przestrzegać higieny jamy ustnej, umiejętnie szczotkować 2 razy dziennie, oczyszczać również policzki, język i dziąsła za pomocą specjalnej skrobaczki, używać nici stomatologicznych i płynów do płukania. Należy też unikać słodyczy, białego pieczywa i innych produktów sporządzonych z pszennej mąki. Węglowodany powodują spadek pH w jamie ustnej.
— Przyjmuje się, że obniżony poziom pH utrzymuje się przez około godzinę po zjedzeniu posiłku węglowodanowego. Częste spożywanie takich produktów powoduje, że w jamie ustnej długo utrzymuje się środowisko sprzyjające rozwojowi próchnicy - wyjaśnia dr Iwona Gnach – Olejniczak z wrocławskiej kliniki Unident Union Dental Spa.
Nawet bardzo dokładne szczotkowanie zębów nie usunie w 100 procentach płytki nazębnej, która z czasem zmieni się w kamień nazębny. Na kamień nazębny składają się bakterie i węglowodany będące główną przyczyną powstawania próchnicy oraz chorób dziąseł. Aby temu zapobiec należy dwa razy do roku przeprowadzać skaling. Jest to zabieg polegający na usuwaniu kamienia nazębnego, który osadza się głównie w okolicach szyjek zębowych. Nie usuwany kamień stanowi środowisko dla rozwijających się bakterii. Po usunięcia go wyczyszczone szkliwo staje się porowate i łatwo przyczepiają się wszelkie zanieczyszczenia. Dlatego po skalingu należy przeprowadzić polerowanie szkliwa. Do polerowanie stosuje się odpowiednie pasty polerujące i gumki. Pastę nakłada się na powierzchnię zęba, natomiast gumką się ją rozprowadza. Przestrzenie międzyzębowe czyści się specjalnymi paskami polerującymi. Po takim zabiegu powierzchnia zęba jest całkowicie czysta i wygładzona. Na gładkiej i wypolerowanej powierzchni zanieczyszczenia nie będą się tak łatwo trzymać jak na chropowatej.
Profilaktycznym zabiegiem stomatologicznym jest fluoryzacja. Polega ona na wcieraniu w powierzchnię zębów preparatów fluorowych przez około minutę. Należy pamiętać, że fluor można przedawkować, co może doprowadzić do zniszczenia szkliwa, zatrucia, niedoczynności tarczycy. Dlatego zabieg ten należy przeprowadzać w gabinetach dentystycznych. Najlepszą formą zapobiegania próchnicy zębów bocznych jest ich lakowanie. Uszczelnienie bruzd izoluje zęby przed nagromadzeniem resztek pokarmowych oraz wnikanie i namnażanie się w nich bakterii, a ponadto fluor zawarty w laku wzmacnia zęby. Lakowaniu poddaje się zęby zdrowe, nie zajęte próchnicą, a najlepiej takie, które dopiero się wyrżnęły.
Próchnica zębów to jedna z tych chorób, których można się ustrzec, a kluczem do sukcesu jest profilaktyka. Zachowując środki zapobiegawcze możemy mieć zdrowe i lśniące zęby.
Źródło: informacja prasowa Joanna Daniluk
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze