35

Jak rozpoznać, czy lód był rozmrożony i ponownie zamrożony?

Pyszny deser, jakim są lody, może stać się powodem poważnego zatrucia. Najgroźniejsze są produkty ponownie mrożone. Jednak jak je rozpoznać? Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalista ds. żywienia człowieka radzi:

- Przede wszystkim powinniśmy sprawdzić, czy powierzchnia lodów jest gładka, jednolita i bez kryształków szronu.

W czasie upałów najbezpieczniej transportować je do domu w izotermicznej torbie na mrożonki. Chyba, że droga zajmie nam niewiele czasu. Raz rozmrożonego smakołyka nie należy ponownie zamrażać, gdyż możemy zarazić się salmonellą.

źródło: Newsrm.tv
Skomentuj

Komentarze (35)

  • brokeninside87 25.08.2015, 21:01
    trochę późno ten filmik, te upały tropikalne + niewłaściwe lody pewnie przeczyściły połowę populacji
    74
    55 | 19
  • gość 26.08.2015, 11:45
    po zjedzeniu sraka pewna!
    34
    27 | 7
  • gość 26.08.2015, 15:20
    walić reklamy
    20
    17 | 3
  • gość 26.08.2015, 15:24
    lód to jest na rzece a my jemy lody
    79
    68 | 11
  • Ja nio 26.08.2015, 16:17
    Pamiętajcie dziewczyny!~Lody tylko wtedy jak jajka są z pewnego źródła. :D
    158
    134 | 24
  • losska 26.08.2015, 16:26
    po rozmrożeniu konsystencja robi sie za rzadka, trzeba by może wygotować i z litra zrobić szklanke po odparowaniu bo tak to... Więcej
    11
    3 | 8
  • gość 26.08.2015, 16:44
    co za bzdury . tacy specjaliści , to ja dziękuję ...
    19
    13 | 6
  • gość 26.08.2015, 17:30
    taaaa......niech powie to sprzedawcy po zakupie loda w papierku, rozpakowaniu go i stwierdzeniu że byl drugi raz mrożony ha... Więcej
    26
    21 | 5
  • gość 26.08.2015, 18:17
    Kiedyś był sezon ogórkowy . Teraz mamy sezon na lody i sraczkę .
    13
    9 | 4
  • gość 26.08.2015, 21:09
    niezbyt świeże lody robią się lekko gumowe
    13
    7 | 6
Trwa ładowanie...