34

Polacy jedzą coraz więcej warzyw i owoców

W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu. Coraz bardziej są świadomi tego, jak ważna jest obecność warzyw i owoców w codziennej diecie. Zdecydowana większość spożywa warzywa i owoce raz dziennie, a są tacy, co jedzą je kilka razy na dzień.

Polacy jedzą coraz więcej warzyw i owoców

Najważniejszym kryterium, jakim kierują się Polacy przy zakupie tych produktów jest ich świeżość, dobra jakość i ładny wygląd. Ważne też, by były pochodzenia krajowego. Robiąc zakupy, za wskaźnik zdrowia przyjmują idealny wygląd, odrzucając wszystko to, co wydaje się „zepsute”, brzydkie. Często na stoiskach u rolników widać w wizualnym odczuciu, kiepskiej jakości warzywa - bo brudne, każde innego rozmiaru i w różnych kolorach, nadgryzione przez owady. A tuż obok - czyste, lśniące, idealnie równych kształtów, mieniące się pięknymi kolorami. Które wybieramy? Najczęściej te idealne. Warunki atmosferyczne, szkodniki, choroby - to wszystko wpływa na jakość i wygląd warzyw i owoców, ale są one naturalne, bez chemii. Te piękne produkty biorą się stąd, że powstały dzięki zastosowaniu środków ochrony roślin (pestycydów). Każde niepozorne warzywo ma piękny, świeży zapach i intensywny smak, po prostu pomidor smakuje jak pomidor, jabłko jak jabłko.

Co trzeci konsument stara się kupować ekologiczne warzywa i owoce, większość zaś robi zakupy w supermarketach.

Polacy są też ostrożni w próbowaniu nowych smaków. Aż 82% ankietowanych nie spróbowało nieznanego warzywa, a ¾ owocu. Jest to spowodowane brakiem wiedzy na temat produktu czy pomysłu na jego wykorzystanie w kuchni. Warzywa, które konsumenci wprowadzili do swojej kuchni w ostatnim czasie to: bakłażan, batat, szparagi, a z owoców granat, awokado, liczi, mango.

Jeśli chcemy jeść zdrowo, nie wystarczy wybrać się do marketu i kupić idealnie okrągłe pomidory, niesamowicie zielone ogórki i papryki, które mają identyczne kształty. Trzeba jeść głową: wybierać to, co jest zdrowe, a nie zdrowo wygląda.

Polacy jedzą coraz więcej warzyw i owoców

Ekologicznie i zdrowo wcale nie znaczy drogo. Nie koniecznie trzeba chodzić do wystawnych ekologicznych sklepów, można zrobić zakupy na stoiskach u rolników, oferujących własne towary.

Skomentuj

Komentarze (34)

  • gość 30.07.2015, 02:29
    To nowina chyba tylko dla nowo-miastowych. Ludzie mieszkający w małych miejscowościach od zawsze uprawiali ogródek, drzew... Więcej
    14
    11 | 3
  • gość 30.07.2015, 02:30
    *piszący...
    0
    0 | 0
  • gość 30.07.2015, 11:31
    Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z ty... Więcej
    4
    0 | 4
  • jolka 30.07.2015, 11:56
    no i nareszcie coś dociera do tych zaslepionych mięsem głowek, że warzywa i owoce to samo zdrowie i witaminy! Ale każda die... Więcej
    13
    4 | 9
  • gość 30.07.2015, 12:51
    A rodzimi rolnicy nie stosują oprysków? Pewnie jeszcze pług po polu ciągną...
    0
    0 | 0
  • gość 31.07.2015, 10:59
    Właśnie, często gęsto wybieramy oczami - bo piękny pomidor, bo ładna marchewka, a niestety takie produkty nie są do końca ... Więcej
    3
    2 | 1
  • Anna 31.07.2015, 11:44
    Polecam: "zielarniaimbir . blogspot . com" Dużo informacji, zielarskich, medycznych i o zyciu slepu ;)
    1
    1 | 0
  • gość 31.07.2015, 12:20
    Powinny jeść więcej dobrego mięsa, byliby zdrowsi !!!!
    10
    2 | 8
  • gość 31.07.2015, 13:24
    nie wyobrażam sobie dnia bez szklanki wyciśniętego na świeżo soku: http://www.fresh-ranking.pl/320-sokowirowki-i-wyciskarki... Więcej
    3
    1 | 2
  • gość 02.08.2015, 23:18
    bardzo duży wybór świetnej żywności ekologicznej ma bio-kraina.pl
    2
    0 | 2
Trwa ładowanie...