Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... po nie, by wrócić do korzeni, poczuć się bezpiecznie i beztrosko. Niestety, nie zawsze potrafimy je odtworzyć, a często zwyczajnie brakuje nam czasu na gotowanie według dawnych przepisów. ... z sentymentem do smaków dzieciństwa. Zabierając ...

dawno temu

GMO - kukurydza z genami świni

... Karp z ryżem z ludzkimi genami, sałata z genem szczura, pomidory z genem ryby. To nie jest fantastyka naukowa. To rzeczywistość. Czy to się nie wymknie spod kontroli? Czy nastąpi mutacja ... u dystrybutora. Światełkiem w tunelu miał być tzw. ...

dawno temu

Dieta po ciąży

... i ryż na sypko niż rozgotowane.Wprowadź do diety chude mięso i ryby – ryby są bogate w kwasy omega-3 i witaminę D. Chude mięso dostarcza żelaza (ważnego dla krwi) i cynku (istotnego dla mózgu).Zdrowe ... więc cukru i skrobi: słodyczy, ...

dawno temu

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

... Znana nam jest kasza jęczmienna, manna czy gryczana, ale wciąż niewiele wiemy o jaglanej. A ta 100 lat temu była codziennym dodatkiem do obiadu stosowanym zamiennie z ziemniakami i ryżem lub makaronem. Nazywano ją „królową zbóż”. Czym zasłużyła ...

dawno temu

6 nietypowych gatunków fasoli

... . W gotowaniu zachowuje się tak samo jak fasola biała i czerwona, można ją więc bez problemu łączyć. Ze względu na swój wygląd, najczęściej wykorzystywana jest do dań, gdzie widać jej dekoracyjne walory – sałatek i zup.   ... . W gotowaniu ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... znakomitą sałatkę do letnich obiadów. Jednakże pomidory są przez nasz organizm lepiej przyswajalne, gdy nie spożywamy ich na surowo. Z tego względu także potrawy gotowane zimą z użyciem koncentratu ... przygotowania pulpetów gotowanych w sosie ...

dawno temu

Test jajek. O czym świadczy kolor żółtek?

... energię. W odróżnieniu od białka mięsa jest przyswajane praktycznie w całości. Jednak nie każde jajko jest zdrowe. Piotr Ogiński, autor vloga "Kocham Gotować", przeprowadził test kurzych jajek. Pokazał ...

dawno temu

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

... Wbrew pozorom to, że nie mamy zbyt dużo czasu ani wielkich umiejętności i wyczucia kulinarnego wcale nie oznacza, że musimy wyrzec się przyjemności gotowania. W historii wielu kuchni świata ... , które z łatwością możemy wykorzystać. Przecież ...

dawno temu

Kurczak w śmietanie

... , które niezwykle trudno jest zepsuć. Bardzo wdzięcznym w przygotowaniu daniem jest kurczak w sosie śmietanowym. Jego przyrządzenie jest bardzo proste, a podanie razem z ryżem, makaronem albo pieczonymi ... i mieszamy, aż sos uzyska właściwą ...

dawno temu

Krem serowy

... Zupa krem serowy to danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, ale nie przepadają za gotowaniem. Wkład pracy przy tej pysznej potrawie jest naprawdę minimalny. Twoja rola ograniczy się do zmieszania odpowiednich składników. Nie wierzysz? Sama ...

dawno temu

Surówka z marchewki - królowa wśród dodatków

... Surówka z marchewki to uniwersalny dodatek do obiadu. Można ją podać z każdym rodzajem mięsa, w dowolnej postaci: pieczonym, smażonym lub gotowanym. Jest lekka, łatwa w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Jak ją przygotować? Czym przyprawić, aby ...

dawno temu

Dipy – podstawa finger - party

... , do wędlin i gotowanych jarzyn podawano 'maczanki'... Poniżej znajdziecie kilka przepisów na fantastyczne dipy. Wszystkie są nie raz wypróbowane i na pewno uatrakcyjnią Wasze przyjęcia. Smacznego!   ... , do wędlin i gotowanych jarzyn podawano ...

dawno temu

Parówki w cieście

... Parówki w cieście to kolejny sposób na szybki obiad. Proste, szybkie, smaczne i niezdrowe – tak można scharakteryzować tę potrawę. No to co? Czasami trzeba sobie odpuścić, odpocząć nawet od gotowania, zjeść coś dobrego tylko dla kubków ...

dawno temu

Kotlet po cygańsku

... , lecz niezawodna i przez wielu uznawana za niezastąpioną. Najprostszym sposobem na jego urozmaicenie jest zmiana dodatków. I tak obok gotowanych ziemniaków mogą pojawić się ich smażone bądź pieczone odpowiedniki ... startym żółtym serem i ...

dawno temu

Patelnia wok

... chce szczycić się mianem wytwornego kucharza. Wok najczęściej wykorzystywany jest w kuchni chińskiej, jednak tak naprawdę sprawdza się także podczas gotowania innych potraw. Co sprawia, że naczynie to pokochali także Europejczycy? Jak się ...

dawno temu

Akcesoria kuchenne w prezencie - 5 pomysłów

... miłośników gotowania, mamy na szczęście w czym wybierać. Gadżetów, dodatków i stylowych akcesoriów, jest tu bowiem bez liku. Oto kilka ciekawych propozycji: ... desek Joseph Joseph jest bowiem wyjątkowy. 4 deski – każda w innym kolorze i ...

dawno temu

Jak przyrządzić szpinak?

... Szpinak należy jeść na surowo lub lekko podgotowany. Długie gotowanie pozbawia go cennych przeciwutleniaczy. Jak smacznie przyrządzić szpinak? Oto przepis na prawdziwą bombę witaminową – sałatka ze szpinaku i pomarańczy. Mniam! ... Szpinak ...

dawno temu

Śpiewające jajka

... Wyobraźnia pomysłodawców kuchennych gadżetów nie zna granic. Tym razem chcę Wam pokazać, coś co spokojnie można nazwać „wyższym poziomem szaleństwa” jeśli chodzi o wynalazki ułatwiające gotowanie jajek. ... Wyobraźnia pomysłodawców kuchennych ...

dawno temu

Potrawy z woka

... obiad w niesamowicie krótkim czasie. Wok to bardzo stare i przemyślane narzędzie do gotowania (a także smażenia, duszenia, prażenia i o wielu innych zastosowaniach). Ze względu na swoją konstrukcję ... otrzymać wspaniałego, chrupiącego kurczaka ...

dawno temu

Pomysł na niedzielny obiad, czyli 7 dni dylematów pani domu

... Co na obiad? Im bardziej się zastanawiam nad tym prostym pytaniem, które towarzyszy mi niemal codziennie, tym więcej budzi się wątpliwości. Chciałabym, żeby gotowanie przynosiło mi radość, a nie napięcie i poczucie winy. ... . Jaki zresztą sens ...

dawno temu

Kurczak w galarecie

... przez sitko. Z filetów powinny powstać małe kawałki, z warzyw zrób plasterki. 4. Teraz musisz chwilę popracować nad bulionem. Odtłuść go, podgrzej i sklaruj. Zrobisz to, dodając lekko ubite białka, gotując ...

dawno temu
+ Pokaż więcej