Doceń marchew

... Jedli ją już 3 000 lat temu na terenach obecnej Szwajcarii, ale wtedy niczym nie przypominała współczesnej pomarańczowej marchewki, była czarna i łykowata. Obecny, pomarańczowy kolor jest znany ... , a tym samym przeciwrakowe. Beta-karoten wraz ...

dawno temu

Domowe maseczki z warzyw

... Jeśli chcesz mieć piękna skórę, przygotuj domowe maseczki z warzyw. Natura ma wszystko, czego potrzebujemy. Wystarczy wiedzieć po co wyciągnąć ręce. Cebula, marchewka, ziemniaki – służą ...

dawno temu

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

... Ocet jabłkowy jest substancją często docenianą nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także z uwagi na właściwości odżywcze i lecznicze. Jest niezastąpionym elementem sałatek i surówek ...

dawno temu

Zdecydowana większość Polaków nie lubi eksperymentować w kuchni. A ty?

... Polacy w kuchni są narodem konserwatywnym i przywiązanym do tradycji. Na polskim stole od lat króluje schabowy, mielony, ziemniaki i surówka. Ponad połowa Polaków przyznaje, że nigdy nie jada ...

dawno temu

2 sprawdzone pomysły na bezmięsne curry

... Masz dość nudnych, zimowych połączeń, takich jak kotlet, ziemniaki i surówka? Nie możesz już patrzeć na zapiekanki i gulasze? Wypróbuj przepis na wegetariańskie curry, które wprowadzi nieco świeżości do twojej kuchni. Poniżej znajdziesz dwa ...

dawno temu

Jak pomóc dziecku w nauce?

... Wymagasz od dziecka, aby przynosiło ze szkoły same piątki, a ono nie wykazuje większego zainteresowania nauką? Jak pomagasz dziecku w osiąganiu wyznaczonego mu celu? Metoda kija bez marchewki ...

dawno temu

Nie wyjdziesz z domu bez śniadania!

... Załóż czapkę, umyj ręce przed obiadem, zjedz surówkę, umyj zęby.....itd, itd....te zdania to zmory naszego dzieciństwa. Dziś, gdy mamy już więcej oleju w głowie, wiemy, że pohukiwania naszych mam ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem lepszy dodatek do ryby niż surówka zrobiona z ukwaszonej kapusty? I tak jak dla kuchni włoskiej znamienne są pomidory, tak niemożliwe jest poznanie polskiej ... były smaczne i ...

dawno temu

Sok z marchwi

dawno temu

Złociste mięso skąpane w miodzie – propozycja w sam raz na zimę!

... jest także jako środek leczniczy w walce z bezsennością i w stanach osłabienia, dlatego warto dodawać go wszędzie tam gdzie możemy, umiejętnie „wplatając” go do potraw. Dziś propozycja zastosowania go w duecie z mięsem, bo te dwa specjały pasują ...

dawno temu

Przystawki ekspresowe cz. III – z życia wzięte

... . W lodówce, oczywiście, nie było nic. No, tak po prawdzie to nic poza serem camembert, dopiero co otwartym mlekiem, śmietaną 18%, słoikiem czarnych oliwek, paroma marchewkami i kilkoma plasterkami szynki. Nie pozostało mi nic innego, jak wziąć ...

dawno temu

Jak zrobić puree ziemniaczane?

... Krok 1 Obrane ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Krok 2 Aby powstały kolorowe i pyszne ziemniaki do obiadu, musisz tak samo postąpić z marchewką. Umyj ją. Obierz i ugotuj. Krok 3 Warzywa odcedź ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe

... puszek zniknie ze stołu w kilka godzin po wyjęciu ciasta z piekarnika. Jak przyrządzić pyszne ciasto marchewkowe?  Składniki, których potrzebujesz: 2 szklanki drobno startej marchewki,szklanka ... oleju,2 szklanki mąki pszennej,1,5 szklanki ...

dawno temu

Żywność genetycznie modyfikowana

... Kupując warzywa, coraz częściej zastanawiamy się, czy to prawdziwa chociażby marchewka, której smak znali jeszcze nasi dziadkowie, czy też jej siostra poddana genetycznej obróbce? Jak rozpoznać pochodzenie żywności i czy tego rodzaju ...

dawno temu

Warzywne chipsy idealną dietetyczną przekąską? Wcale nie!

... Producenci chipsów z buraka, jarmużu i marchewki gorąco zachęcają do sięgnięcia po ich produkty. Ma być to dietetyczny i zdrowy zamiennik dla tradycyjnej, słonej przekąski. Oni reklamują, a my sięgamy, wierząc, że zyskamy piękną figurę, nie ...

dawno temu

Beta-karoten

dawno temu

W czym jest witamina A?

... organizmu, słabe szkliwo nazębne. Do codziennej diety należy więc włączyć produkty bogate w witaminę. Najlepsze źródło witaminy A to wątroba. Prowitaminę A można znaleźć w marchewce, dyni, szpinaku, boćwince, pomidorach, morelach, śliwkach. ... ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... główny składnik naszego obiadu obok innych standardowych jego elementów, jakimi są surówki i ziemniaki. Pomysłem na odświeżenie i unowocześnienie przyrządzanych dań jest nieco mniej popularne ...

dawno temu

Kochanego ciałka...

... to, jednak. Chwilowo ślepi i głusi na zalecenia ascezy („listek sałaty na śniadanie, surówka z jabłka i selera na obiad, marchewka na kolację”) siadamy do stołu i nozdrza nasze drażnią cudowne zapachy ... na czas, a pękaty kociołek był synonimem ...

dawno temu

UVaga na słońce

... czynnik zaliczany jest do bezpośrednich przyczyn raka? Za fotostarzenie odpowiedzialne jest..? Jaki element łączy leki przeciwcukrzycowe, antybiotyki, dezodoranty i perfumy oraz rośliny takie jak dziurawiec, pietruszka, seler z przebarwieniami, ...

dawno temu

Zupa-krem z marchwi

... łyżeczka kleiku ryżowegonieco wodyJak to wykonać? Krok 1: Obierz marchewki i ziemniaka ze skórek i włóż pod strumień chłodnej bądź letniej wody. Krok 2: Pokrój warzywa w kostkę (nie musi być ani równa ...

dawno temu

Nie o to chodzi, by złapać króliczka, ale by gonić go!

... Ustalmy jedno: nie o to chodzi, by złapać króliczka, ale by gonić go! Zwłaszcza w sytuacji, gdy króliczek nie tylko ucieka, ale i przychodzi zaciekawiony do marchewki, którą mu się od czasu do czasu ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

... gdy jeszcze inni nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta schabowego, surówki z kapusty i ziemniaków. Oczywiście wybór odpowiedniego dania zależy od naszych preferencji smakowych, jednakże ciekawych ...

dawno temu

Obiad dla dzieci

... , kalafior, brokuł, kalarepkę. Zimą z kolei warto gotować głównie na marchewce, pasternaku, selerze, burakach ćwikłowych, pietruszce. Żeby przyzwyczaić dziecko do potraw kiszonych i warzyw strączkowych ... warzywach oraz na warzywach ...

+ Pokaż więcej