Poznaj przepis na owoce morza dla początkujących

... Wiele osób boi się przyrządzać owoce morza. Tymczasem są one niezwykle przyjaznym materiałem kulinarnym. Warto zacząć od potraw z małży – są to owoce morza, które nie wymagają wiele pracy i łatwo stworzyć z nich wspaniałe danie. Poznaj ...

dawno temu

Bajkowych Świąt ciąg dalszy – foremki na pierniki

...   Dla wielu z nas własnoręcznie przyrządzone ciasta i ciastka to element świątecznej tradycji. Do grona tych osób należę i ja, dlatego w tym roku po raz pierwszy postanowiłam oprócz innych wigilijnych potraw upiec także chrupiące pierniki, do ...

dawno temu

Risotto z papryką i jesiennymi grzybkami –pycha!

... Na pewno każdy z Was ma jakąś ulubioną potrawę, której jest wierny od lat, lub z zamiłowania do niej stosuje ją w stu różnych wersjach. Taką potrawą dla mnie jest risotto, czyli kolejna propozycja posiłku, która swe korzenie ma we Włoszech. ... ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... wskazać można potrawy przyrządzane z użyciem znacznej ilości jajek. Jedną z nich są całkowicie bezmięsne kotlety. Jeżeli szukasz pomysłu na urozmaicenie obiadu albo kochasz jajka pod każdą postacią o każdej ... porze dnia i nocy, przeczytaj ...

dawno temu

Danie z makaronem

... Oto pomysł na szybki obiad. Danie z makaronem to najłatwiejszy sposób żeby zaspokoić głód. Wystarczy trochę podgotować, trochę wymieszać, dosypać i znów pomieszać, by powstała pyszna potrawa dla każdego. Nie musisz przecież codziennie jeść ...

dawno temu

Walentynkowa kolacja przy świecach

... restauracja z bandą „Angoli” przy stoliku obok...   „Omdlenie Imama” - Bakłażany faszerowane - pyszne potrawy na walentynki  2 bakłażany,2 cebule,2 ząbki czosnku,250g pomidorów,1 łyżeczka posiekanych ...

dawno temu

Gorący pilaw na zimny dzień

... brukselek2 cebuleolejczosnekchilinatkęsólpieprzKrok 1 Zacznij od przygotowania warzyw. Pokrój paprykę w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj. Krok 2 Teraz najważniejszy składnik pikantnej potrawy ... z wołowiną powinno się teraz gotować na małym ...

dawno temu

Sałatka z porem

... go w postaci pływającej w zupie zieleniny, powinny chociaż przekonać się do pysznych sałatek z jego dodatkiem, a pomysłów na ich przygotowaniu jest co nie miara. Dziś polecam kilka wybranych na potrawy z porem. ... na potrawy z porem. Sałatka ...

dawno temu

Jak zrobić sos curry?

... Sos curry to doskonały dodatek do drobiu, ryb i cielęciny. Podkreśla smak mięsa i wydobywa z niego to, co najlepsze. Warto mieć pod ręką przepis na sos curry, by zawsze móc wzbogacić i urozmaicić swoje potrawy. Z takim dodatkiem nigdy nie będą ...

dawno temu

Mięta - dlaczego warto po nią sięgnąć?

... na wiele sposobów i do przeróżnych dań. Pamiętaj, że zdrowe potrawy powinny być doprawiane świeżymi ziołami, a nie słonymi mieszankami. Jak działa mięta? ... na wiele sposobów i do przeróżnych dań. Pamiętaj, że zdrowe potrawy powinny być ...

dawno temu

Naleśniki z owocami

...   Ciężkie potrawy w czasie lata powinny pójść „w odstawkę”. W trakcie upalnych dni organizm nie domaga się zbyt dużych ilości tłuszczów, więc zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wybór lekkich dań ... Ciężkie potrawy w czasie lata powinny ...

dawno temu

Ocet jabłkowy – właściwości, przyjmowanie

... Ocet jabłkowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. O jego własnościach wiedziały już nasze mamy i babcie. Ponadto produkt ten podkreśla smak wielu potraw. Ocet jabłkowy możemy kupić w sklepie lub przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. ... ...

dawno temu

Brokuł. Dlaczego powinnaś go jeść?

... na parze 3-4 minuty. Wtedy nie traci swoich dobroczynnych właściwości. Możne też gotować go w wodzie, ale bardzo krótko (warzywo powinno być al dente). Najlepiej smakuje świeży, prosto z działki ...

dawno temu

Dorsz duszony z pieczarkami

... Wiesz o tym, że ryby są zdrowe i powinnaś wzbogacać o nie swoją dietę. Chcesz przyrządzić coś zdrowego i pysznego, a nie masz pomysłu na nową potrawę? Sprawdź, jak przyrządzić duszonego dorsza z pieczarkami bez dodatku tłuszczu! ... Wiesz o tym, ...

dawno temu

Czerstwe pieczywo - jak je odświeżyć?

... także przygotować różne dania z chleba, który nie nadaje się już do użytku. Najpierw zupa. Roztłucz drobno pieczywo i 2-3 łyżki wymieszaj z 1,5 szklanki wrzącej wody. Rozpuść w potrawie z czerstwego chleba kostkę ...

dawno temu

Łosoś ze szpinakiem

... wyczarować zachwycające potrawy ze składników, z których i my korzystamy na co dzień. Cała umiejętność gotowania sprowadza się zatem nie tylko do wiedzy na temat sposobów przygotowywania danych ... potraw, lecz również komponowania ich ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... Trzeba uczciwie przyznać, że przepisy kulinarne pochodzące z nieraz bardzo odległych rejonów świata są dla nas niezwykle atrakcyjne. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ smakując jakieś potrawy po raz ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Na zdrowie

... Jesienią i zimą zapomnij o plastikowych truskawkach, które nie pachną i nie mają smaku. Nie kupuj zielonych bananów i twardych brzoskwiń, bo nie są smaczne. Wybieraj polskie owoce i warzywa sezonowe ... , rób z nich weki, susz, wyciskaj z nich ...

dawno temu

Sos funghi

...   Pizza funghi to jeden z najpopularniejszych, ale też nieco „oklepanych”, rodzajów potraw kuchni włoskiej. Proponuję Wam przyrządzenie czegoś zupełnie nowego, a mianowicie pysznego sosu o tej samej ... Pizza funghi to jeden z ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik ogórkowy?

... Chłodnik kojarzy nam się z buraczkami albo z pomidorami. Ale kto widział chłodnik z kiszonych ogórków? Warto wypróbowywać nowe, ciekawe przepisy, zwłaszcza na potrawy, które mogą nas orzeźwić ...

dawno temu

Działanie imbiru

... Poprawia ukrwienie i wzmaga potęgę doznań seksualnych, więc jest zaliczany do jednego z kulinarnych afrodyzjaków. Cechuje go gorzkawy smak, ale to właśnie on powoduje, że potrawy z jego dodatkiem ...

dawno temu

Różowy sos do jajek

... Sos to doskonały dodatek do wielu potraw. Różowy sos do jajek doda im smaku i charakteru. Możesz go również wykorzystać do wędlin i mięs. Dzięki niemu zyskasz nie tylko walory smakowe ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... Gotując w domu, większość nas nie wyobraża sobie zaserwowania potraw, które wcześniej nie zostały odpowiednio doprawione. Wraz z modą na kuchnię indyjską, chińską czy francuską w naszych kuchniach ... zapominamy. Niegdyś rosły swobodnie w ...

dawno temu

Smoczy owoc i pikiel z węża

... w czymś się specjalizuje. U jednego skosztujemy soku z zielonego orzecha kokosowego, u innego słodkiego ciasta, u następnego zjemy omlet z warzywami i ziołami. ... nakładając do swoich miseczek smakołyki – smażone tofu z warzywami, ryby, ...

+ Pokaż więcej