Upiecz chleb w domu

... Leśny zakątek - chleby, bułki, zioła, grzyby i inne cuda natury Chleb i inne przepisy - wypieki polskiej blogerki z Chicago ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... rosnących na trenie Polski w stanie naturalnym, dlatego też i dziś dysponujemy wieloma recepturami przyrządzania dziczyzny, grzybów, owoców leśnych i ryb. Na urozmaicenie naszej tradycyjnej kuchni wpływ ... , w których nadzienie może być ...

dawno temu

Zapiekanka z ziemniakami

... mięsnej. Równie prosto można przyrządzić tę potrawę bez jego dodatku. Zamiast mięsa można użyć np. grzybów czy brokułów, które nadadzą zapiekance lepszego smaku i pozwolą najeść się do syta. Składniki ... , które można zatem wykorzystać to: 1 kg ...

dawno temu

Pikantne szczegóły na temat pieprzu

... kuchenne eksperymenty, białego pieprzu używają do deserów, zwłaszcza w ich zimowej wersji. Pieprz zielony to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Po zebraniu marynuje się je lub konserwuje solanką ... go na początku gotowania) oraz treściwymi ...

dawno temu

Grzybica – jak jej uniknąć

... , w których przebywa dużo osób i dodatkowo panuje wilgoć. Zakażenie następuje przez bezpośredni kontakt skóry z powierzchnią, na której znajdują się grzyby. Dlatego, aby uniknąć grzybicy, w miejscach ... . W temperaturze 60 stopni C ginie ...

dawno temu

Grzybica pochwy

... Czasem może pojawić się również ból przy oddawaniu moczu. Grzybicę pochwy wywołują grzyby zwane drożdżakami, najczęściej z gatunku Candida albicans. Dlatego też chorobę określa się również mianem ... drożdżycy lub kandydozy pochwy. Grzyby ...

dawno temu

Jak leczyć pleśniawki?

... , a w szczególności grzyb Candida albicans. Już narodziny dziecka mogą stać się momentem zarażenia, gdyż maluch może złapać infekcję w trakcie porodu (gdy przechodzi przez drogi rodne). U noworodka mogą więc pojawić ... . Pleśniawki nie są ...

dawno temu

Łupież powraca zimą

... drobnoustrojów i grzybów, a przede wszystkim drożdżaka Pityrosporum ovale, który bezpośrednio odpowiada za powstanie łupieżu. Duży wpływ na jego rozwój ma również wilgoć oraz noszenie czapek ... to namnażanie się bakterii i grzybów. Łupież suchy ...

dawno temu

Wegetariańskie dania z grilla

... wykorzystaj do sałatek i na kanapki.  Mięsiste grzyby Portobello są idealne do burgerów i pizzy z grilla. Wyglądem przypominają duże pieczarki. Można je dostać w restauracjach jako przystawki lub dodatek ... do dań obiadowych. Poszukaj ich w ...

dawno temu

Jak zapobiegać grzybicy?

... w zupełności wystarczy. Nie stosuj do mycia miejsc intymnych gąbek, które mogą być siedliskiem grzybów i bakterii;w upalne dni zapomnij o obcisłych spodniach. Uniemożliwiają dostęp powietrza przyczyniając ... odporność na zakażenie ...

dawno temu

"Cieplarnia", Brian W. Aldiss

... grzybem nadaje „Cieplarni” posmak psychodelii. Osobną kwestią są byty postludzkie, które autor wprowadza z upodobaniem – groteskowe, złowrogie lub, jak w przypadku brzunio-brzuchów (tak, jest i coś takiego ... okiem swój fascynujący świat – nie ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... w winiarstwie, piwowarstwie i ...

dawno temu

Nie bądź blada zimą

... beta-karotenu. Ponadto jest lekkostrawna i reguluje poziom cukru we krwi. Można ją jeść zarówno jako składnik surówek, jak i gotowaną lub wyciskać z niej sok. Marynowana natomiast traci wszelkie ...

dawno temu

To jedzenie chroni przed chorobami, wzmacnia organizm i odmładza

... , marynowanie, dojrzewanie, wyciskanie. Wszystkie produkty wykorzystane do produkcji są pochodzenia naturalnego. 27588 - Trend slowfoodowy widzimy w prawie każdej restauracji, na każdym targu ...

dawno temu

Sandwicze – ulubione przekąski Amerykanów

... 1 słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką pimento lub zielone oliwki i pimento 3 ząbki czosnku oregano nasiona selera marynowana w zaprawie octowej młoda marchewka i łodyga selera ...

dawno temu

Smaki Kanady: skrzydełka z syropem klonowym

... — mieszkać marinade — marynować lub marynata airtight — szczelny bake — piec get brown — brązowieć, rumienić się (o wypiekach) ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... , a następnie dodajemy farsz, który możemy urozmaicić dodatkami. Można go wzbogacić ryżem, czy kaszą gryczaną, lub kaszą manną, dodać suszone pomidory, grzyby podsmażane lub duszone z cebulą, posiekaną ...

dawno temu

Barszcz czerwony – z czym to jeść?

... całości bardzo ciekawego, lekkiego akcentu, więc będziemy mieć sporo miejsca na degustację innych świątecznych potraw. Z pieczarkowymi bułeczkami – grzyby bardzo subtelnie podkreślają smak barszczu ...

dawno temu

Najdroższe nianie w kraju

... przedstawiona gościom jako "pomoc domowa" i miała recytować im zdania po francusku, dla zabawy. Inna została zapędzona do szorowania grzyba w łazience "bo co ma robić, kiedy dziecko śpi?". Czyli opowieści o strasznych nianiach równoważą ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

... w kulinarnej kreatywności i przygotować jajka z farszem. Choć to danie nieco bardziej pracochłonne, trudy pracy rekompensuje znakomitym smakiem. Jajka faszerowane pieczarkami Grzyby podsmażamy na patelni ...

dawno temu

Podkładka do iPad'a

... tablecie Apple’a. Funkcjonalna i nie zbyt kosztowna. Nowe akcesoria dla iPada pojawiają się jak grzyby po deszczu. Nic w tym zresztą dziwnego, skoro tablet staje się coraz popularniejszy. Jedną z obaw ...

dawno temu

Jak zdrowo grillować?

... Do marynowania mięsa, podawanego na grillu, wykorzystaj sos sojowy, który uważany jest przez dietetyków za zdrowszy zamiennik soli. Aby przygotować smakowite skrzydełka z grilla, potrzebujesz ...

dawno temu

Szybka i smaczna surówka z ogórka

... , takie jak koperek i kminek, to najczęściej wymieniane dodatki do tego zielonego warzywa. Szczególnie często pojawiają się one w parze z ogórkiem marynowanym. Jednak wskazane jest także stosowanie ...

dawno temu

Dziczyzna na 5 sposobów

... kawałki. Najpierw marynujemy je przez 2 dni, wyjmujemy z zalewy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Następnie obsmażamy ze wszystkich stron, po dodaniu zalewy dodajemy dla smaku jarzyny, wino i zioła ...

+ Pokaż więcej